1
Ангажиментът на италианското правителство да укрепи финансите си "върви в правилната посока". Изключено е Италия да излезе от еврозоната.
Това коментира пред в. "Република" председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от АФП и БТА. 

"Ангажиментът на италианското правителство върви в правилната посока.. Италия е на път да положи големи усилия, за да овладее бюджетния си дефицит", пояснява Юнкер. При все това в средносрочен и дългосрочен план италианците трябва да укрепят решително държавните си финанси и най-вече да се справят с огромния си бюджетен дефицит, за да се спасят самите те, а също и Валутния съюз, допълва Юнкер.

Италианското правителство прие вчера пакет от реформи за намаляване на бюджетния дефицит от 3,4 милиарда евро според изискванията на Брюксел, за да го сведе до 2,1 на сто спрямо 2,3 на сто, предвиждани преди това в проектобюджета.

Държавният дълг на Италия, който представляваше 133 на сто от брутния вътрешен продукт през 2016 година, е вторият по големина в ЕС.

Италия има всичките инструменти, за да бъде движеща сила в ЕС, посочва Юнкер, изключвайки напълно евентуално излизане на страната от еврозоната.

По мигрантската криза, в която Италия е на първа линия, Юнкер посочва, че страната би трябвало да получи Нобелова награда за мир, имайки предвид какво прави, за да спасява човешки животи в Средиземно море. Той обаче отхвърля критики, насочени към Европа, обвинявана, че е оставила Италия сама да се справя с миграционната криза.

"Това не е истина. От самото начало казвам, че трагедията на имиграцията не може да бъде само проблем на Гърция или на Италия, а трябва да се възприема като европейски проблем", подчертава Юнкер.  Сподели

ЛАЙФ Какво не знаем за Адам Драйвър (Кайло Рен)
Междузвездният секссимвол, както от eva.bg наричат Адам Драйвър, все повече разгръща таланта си в многопластовата роля на Кайло Рен от "Междузвездни войни". „Лицето ми прилича на оригами“ – шегува се той. Жена му Джоан, с която са заедно още от студентските години, обаче обожава ръста му от 1,90 м, гарвановочерната му коса, плътните му устни, че дори и големия му нос, пишат от списанието. Вижте снимки на Адам и жена му >> Какво не знаем за него? 1. П
Коафьорката, която прави изкуство Защо се изкушаваме да пием вечерно време