1
Концесията на мина “Оброчище“ трябва да бъде прекратена и да се избере нов инвеститор, категорични са представители на минния бранш.
Българската минно-геоложка камара и синдикатите се обединиха около становището, че настоящите собственици на мината трябва да вземат мерки за подобряване на условията на труд, в противен случай ще се предприемат действия за смяна на концесионера.

Преди дни миньорите от "Оброчище" договориха по-високи заплати с концесионера "Евроманган", след като дни наред стачкуваха и дори останаха под земята.

Държавата трябва да се намеси в случващото се в мина “Оброчище“ и да прекрати концесията, каза изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара Иван Андреев, цитиран от Дарик.

“Мина “Оброчище“ е едно от най-богатите манганови находища в Европа и четвърто в света. Там трябва да има истински инвеститор, който е извадил картите на показ и казва, че ще направи това и това, а не да излиза началникът на смяната и да казва, че неговата заплата е 560 лева. Колко е това като пари за началник смяна? Другият казва, че неговата е минимална, но взимат понякога от нея. Докога ще търпят тези хора“, попита Андреев.

Мина “Оброчище“ не членува в камарата и там няма синдикати. Въпреки това работническите организации са категорични, че лошите условия, при които работят миньорите не може да продължават, уточни Валентин Вълчев от КНСБ:

“Не може да оставим, когато има проблем с български миньори някъде. Подкрепям казаното от Андреев, че там трябва да има инвеститор, който е решил да инвестира и да има нормални заплати“.

Вълчев посочи още, че това няма да е първият случай, в който след съвместни действия на минно-геоложката камара и синдикатите се стига до смяна на концесионер. Преди няколко години това се случи в мина Горубсо - Мадан.  Сподели

ЛАЙФ Емилия показа годежния си пръстен
Емилия показа годежния си пръстен от новия си партньор в "Папараци", което ще бъде излъчено в неделя по bTV.
Джулиана Гани с гореща фотосесия сред природата Анна Ермакова - огнената дъщеря на Борис Бекер