1
Доналд Тръмп смекчи тона към Китай, заявявайки, че страната няма да бъде определена като "валутен манипулатор" и призна, че доларът е твърде силен

В интервю за в."Уолстрийт джърнъл" държавният глава на САЩ също така не изключи втори мандат за ръководителката на Управлението за федерален резерв (УФР) Джанет Йелън, съобщи БТА.

Изявлението на Тръмп идва на фона на вчерашното гласуване в ООН, където Китай неочаквано се въздържа по резюлюцията за Сирия.

Американският президент изрази подкрепата си за продължаване на дейността на държавната Експортно-импортната банка на САЩ, която кредитира чуждестранни компании, за да купуват американска продукция. Отстъпвайки от предизборното си обещание Доналд Тръмп посочи, че администрацията му няма да определи Китай като валутен манипулатор в доклад, който трябва да бъде оповестен тази седмица.

Тръмп започна да критикува Китай в началото на предизборната си кампания, заявявайки, че Пекин изкуствено поддържа валутния си курс нисък, за да имат китайските производители нечестно предимство в световната търговия. Слабата китайска валута спрямо долара например прави китайските стоки по-евтини за американския потребител, а американските стоки по-скъпи в Китай, отбелязва Асошиейтед прес.

В интервюто за "Уолстрийт джърнъл обаче" Тръмп заяви, че е променил мнението си, защото сега вярва, че Китай не манипулира валутния си курс от месеци и че ако Пекин бъде наречен валутен манипулатор това може да навреди на преговорите с китайците във връзка с противопоставянето на Северна Корея. По въпроса за стойността на долара като цяло спрямо основните търговски партньори на САЩ Тръмп посочи:

"Мисля, че доларът ни става твърде силен и отчасти вината е моя, тъй като хората ми имат доверие. Но това вреди - в крайна сметка ще навреди." По думите му е много трудно да се устоява на конкуренцията, когато доларът е силен, а останалите страни девалвират валутата си.

Доларът започна да поскъпва в средата на 2014 година - тенденция, която подкопава американския износ.

Президентът на САЩ също така коментира в интервюто, че предпочита УФР да запази основните лихви относително ниски. Той остави открита възможността Джанет Йелън отново да бъде назначена на поста ръководител на централната банка след изтичането на мандата й през 2018 година. В предизборната си кампания Тръмп бе изключително критичен към Йелън, обвинявайки я, че поддържа лихвите ниски, за да помага на демократите. Харесвам я, уважавам я, посочи в интервюто Тръмп.

Във връзка с Експортно-импортната банка на САЩ държавният глава съобщи, че ще назначи двама души в петчленния съвет на институцията и банката ще има отново кворум и ще може да работи със заеми над 10 милиона долара. Изборът на Тръмп ще трябва да бъде одобрен от Сената, който блокира номинираните от предишния президент Барак Обама, посочва Ройтерс.

Тръмп посочи пред "Уолстрийт джърнъл", че банката помага на малките компании и създава работни места, което е отстъпление от предишни негови критики към институцията.  Сподели

ЛАЙФ Дария Симеонова от ”Откраднат живот” се сгоди
Дария Симеонова обяви в "На кафе", че се е сгодила и показа пръстена.
Хановeрският принц Кристиан се ожени в Перу Семейство Тръмп прегърнати на път за хеликоптера