1
8 месеца след като ги отхвърли единодушно, Общинският съвет на Пловдив прие дарените от държавата близо 21% от акциите на Международния панаир в града.
С мнозинство от 31 гласа пловдивският Общински съвет прие държавните акции от 20,63% в “Международния  панаир“.

Против бяха 9-има общински съветници, а 7 се въздържаха.

Решаващи се оказаха гласовете на ГЕРБ и БСП, които гласуваха „за“, а противниците на предложението го определиха като унизително и срамно за града, като заподозряха нова сделка под масата с мажоритарния собственик на Панаира и дългогодишен лидер на левицата в Пловдив и областта Георги Гергов.

Очаквано, предложението Пловдив да приеме държавните акции от панаира, нажежи страстите в градския ОбС.

Групата на „Съюз за Пловдив“ се обяви категорично против, а лидерът им Дани Каназирева припомни далечната 2006 г., когато община Пловдив създаде фирма „Пълдин туринвест“ в съдружие с Гергов с цел приватизацията на Панаира.

„В това дружество тогава потънаха редица пловдивски имоти със стотици декари площ, сред които и 14 имота в Стария град. Това решение сега е безумно и унизително за града, то е взето далеч от Пловдив и ще доведе до окрупняване на капитала на мажоритарния собственик на Панаира Георги Гергов“, заяви тя.

Това не е сделка, а далавера между ГЕРБ и БСП. Преди 10 години градът изгуби всичко от сделката с приватизацията на Панаира. Сега общинските съветници узакониха този грабеж, категоричен беше Божидар Здравков от ДСБ.

Против гласува и Пепа Деведжиева от РБ.

Вот "въздържал се" избраха съветниците от Патриотичния фронт.

„Предложението е двузначно. От една страна ни дават нещо безвъзмездно и е съвсем нормално да го приемем. От друга страна обаче става въпрос за моралния аспект, в който бяха и претенциите ни от миналото лято Пловдив да получи и дарените на Варна 29% от държавните акции на Панаира“, заяви Слави Георгиев от групата на патриотите.

Заедно с тях "въздържал се" гласува и председателят на ОбС Савина Петкова от РБ.

Старейшините от ЗС „Александър Стамболийски” подкрепиха ГЕРБ и БСП в приемането на предложението.

„Пловдив придоби 21% от дружество с около 700 милиона лева активи и от тук нататък градът трябва да извлече максимума от тези акции“, обясни лидерът на групата Георги Колев, който призова съветниците към разумни решения.

В това беше категоричен и кметът Иван Тотев, който обаче не можа да скрие емоциите си. От трибуната той заяви, че Община Пловдив не би загубила при приемане на акциите от Международния панаир, тъй като активите на дружеството са в пъти повече от кредитите. По думите му, дълговете на панаира са около 50 милиона лева и по никакъв начин не касаят община Пловдив.

„Нека да имаме работещ Панаир и да спрем с махленското говорене“, отговори Тотев на упреците, че предава интереса на града.

Очаквано, БСП подкрепи ГЕРБ в приемането на 21% от акциите на Панаира.

„Община Пловдив не бива да се лишава от тази възможност. Обърнати в пари, това са близо 12 милиона лева“, аргументира се Петя Манева от групата на левицата.

Около 10-на граждани изразиха в залата на ОбС несъгласието си с придобиването на Пловдив на част от капитала на Панаира.

Според тях безвъзмездното прехвърляне на акциите по никакъв начин не защитава интереса на държавата и гражданите на Пловдив.

Очаква се на по-късен етап от време да бъде сключено тристранно споразумение – между Общината, Георги Гергов и държавата за изграждането на Дом на операта на мястото на сегашната Палата № 1 в Панаирното градче.  Сподели

ЛАЙФ Дария Симеонова от ”Откраднат живот” се сгоди
Дария Симеонова обяви в "На кафе", че се е сгодила и показа пръстена.
Хановeрският принц Кристиан се ожени в Перу Семейство Тръмп прегърнати на път за хеликоптера