1
Българите внасят повече данъци и осигуровки, отколкото гражданите в редица държави с по-високи нива на доходите, пише “Сега“.
Всекидневникът анализира доклад на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР), в която членуват страните с развити икономики.

България не участва в тази организация и не фигурира в класацията, но според последните данни в момента облагането на труда у нас е над средните 36% за страните от ОИСР за 2016 г.

У нас отчисленията за данък върху доходите и различните видове осигуровки достигат 41,40%. От тях 23,34% са за сметка на наемния работник (13,34% осигуровки и 10% данък доход), а останалите 18,36% са осигуровките, които плаща работодателят.

Така облагането на труда в България е по-високо, отколкото в Гърция, Испания, Естония и Полша. Далеч зад нас остават богати държави като Люксембург, САЩ, Канада, Великобритания.

В Швейцария например удръжките от заплатата на един несемеен работещ без деца са значително по-ниски, отколкото в България - 21,8%.

Най-високо е данъчното облагане на доходите в Белгия, Германия, Унгария, Франция, Италия и Австрия. За несемеен работещ без деца удръжките в тези държави надхвърлят 45% от заплатата. Най-ниски данъци - под 20%, плащат в Мексико и Чили.

Как е при работещите с деца

Когато се сметнат данъчните облекчения за работещи родители на непълнолетни, средният процент на удръжките в страните от ОИСР пада от 36% на 26,6%.

Франция е държавата с най-неблагоприятно данъчно облагане на семействата с две деца - 40% от доходите, следвана от Финландия, Белгия, Италия.

На другия край на скалата е Нова Зеландия, където след данъчни отстъпки заплатите на родителите с две деца се оказват обложени само с 6,2 на сто.

У нас отстъпките за работещи родители са повече от скромни. За 2016 г. се дава възможност годишната данъчна основа само на единия родител да се намали с 200 лева - при едно непълнолетно дете. Намалението е 400 лева - при две деца; и 600 - при три и повече непълнолетни деца.  Сподели

ЛАЙФ Дария Симеонова от ”Откраднат живот” се сгоди
Дария Симеонова обяви в "На кафе", че се е сгодила и показа пръстена.
Хановeрският принц Кристиан се ожени в Перу Семейство Тръмп прегърнати на път за хеликоптера