1
Япония ще си сътрудничи с 5 основни вериги супермаркети за разработването и въвеждането в страната на система за напълно автоматизирани магазини без продавачи.

Системата трябва да заработи до 2025 година, уточни агенция Киодо. Системата ще се базира на използването на специални чипове с информация за стоката в опаковката й. Касовият апарат ще я отчита мигновено направо от кошницата за пазаруване, съобщи ТАСС, цитиран от БТА.

Процесът ще отнема около 10 секунди. След това касовият апарат ще дава ресто, ако е необходимо, а робот ще помага покупките да бъдат наредени в пазарската чанта. Системата вече е тествана в магазин в град Моригути, префектура Осака. За повсеместното й въвеждане е необходимо време, тъй като трябва да бъде намалена цената на електронния етикет с информация, за да не се повиши цената на стоките и да не се отблъскват потребителите.

По тази причина японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността планира да окаже държавна подкрепа на производителите, за да получават по-евтини чипове, които да могат да се ползват масово.

Въвеждането на автоматизираните магазини е свързано с недостига на продавачи в Япония, чийто труд струва все по-скъпо в страната.
 Сподели

ЛАЙФ Вижте звездите с най-пищен бюст
Големите бюстове винаги са привличали публиката. Някои известни дами се радват на пищни естествени гърди, които ги правят по-атрактивни на сцената.
64-годишна професорка стана модна икона ”Мис Плеймейт” в обятията на Слави Трифонов