1
Петдесетте най-големи американски компании, сред които „Епъл“, „Майкрософт“ и „Уолмарт“, съхраняват $1,6 трлн. в офшорни данъчни убежища, за да облекчат данъци.

Това показва доклад на организацията „Оксфам“, която се позовава на информация, предоставена от самите компании, съобщава economynews. Според данните сумата за 2015 г. представлява увеличение с 200 млрд. долара в сравнение с предишната година.

Без да е незаконно, компаниите „са използвали тайна мрежа от 1751 свои филиала в (държави) данъчни убежища, за да съхраняват“ своите печалби извън САЩ, се казва в доклада.

„Избягването на плащане на данъци се превръща в стандартна бизнес практика по света. Корпоративните данъчни мошеници мамят САЩ с приблизително 135 млрд. долара в неплатени данъчни приходи всяка година“, посочва Роби Силвърман, съветник към „Оксфам“.

Начело на списъка с компании, които държат парите си в офшорни данъчни убежища е „Епъл“ с над 200 млрд. долара, следвани от „Пфайзер“ със 193,6 млрд. долара и „Майкрософт“ със 124 млрд. долара.

Американското законодателство позволява на компании да държат приходите си от чуждестранна дейност в офшорни сметки за неопределено време, за да се избегнат корпоративни данъци, които са едни от най-високите в индустриализирания свят. И докато корпоративните данъци на федерално ниво обикновено са около 35%, то според „Оксфам“ тези 50 компании на практика поддържат ниво с около 10% по-ниско.

По време на своята предизборна кампания американският президент Доналд Тръмп предложи намаляване на данъците с 15% и позволяване на компаниите да върнат в страната своите офшорни капитали с еднократен данък от 10%.

„Оксфам“ разкритикува и двете предложения, посочвайки, че намаляване на данъците ще облагодетелстват печелившите компании и богатите акционери за сметка на програми за борба с бедността.

От организацията посочват, че в същото време с едно разрешение за връщане на средства в САЩ се „възнаграждават компаниите за това, че държат офшорни пари и избягват своите данъци“.  Сподели

ЛАЙФ Художничка осъди Брад Пит и Анджелина Джоли
Френски съд осъди дружеството, управляващо имението на Анджелина Джоли и Брад Пит в южната част на Франция, да заплати над половин милион евро на френска художничка-осветителка, която е работила там. Дружеството на Бранджелина "Шато Миравал" се грижеше за едноименната собственост в Южна Франция, закупена от звездната двойка през 2008 година. В разкошния замък на холивудските знаменитости Оди Судан е правела своите светлинни инсталации, след което не й е било заплатено. По нейн
Мира Добрева хвали красотата на дъщеря си Диляна Попова на почивка с Борил и сестра си