1
Ликвидация застрашава италианската авиокомпания Алиталия (Alitalia), оказала се отново на ръба на фалита.

Това ще стане, ако работниците й не подкрепят на корпоративен референдум плана за развитие, по който ръководството и профсъюзите се споразумяха с посредничеството на правителството, предупреди министърът на икономическото развитие на Италия Карло Календа, цитиран от ТАСС и БТА.

"Работниците трябва да вземат решение напълно свободно, но осъзнавайки каква е алтернативата в случай на отхвърляне на плана - висок риск от ликвидация. Споразумението, постигнато с посредничеството на правителството, е решаващо за оцеляването на компанията, която се очаква да привлече 2 милиарда евро инвестиции", посочва министърът в интервю за днешния брой на в. "Месаджеро".

Той категорично отхвърля възможността Алиталия да получи държавна финансова подкрепа. "Алиталия е стратегическа за нас компания от гледна точка на туризма и износа и правителството е заинтересовано от спасяването й, но не можем повече да покриваме нейните загуби за сметка на данъкоплатците", казва Календа.

На 14 април ръководството на превозвача и синдикатите постигнаха споразумение по план за изваждане на компанията от кризата. Профсъюзите успяха да издействат заплашеният от уволнение персонал (над 2000 души) да бъде намален с около една трета, а орязването на заплатите да бъде 8 на сто при първоначално предвидени 30 процента. Тези условия обаче предстои да бъдат одобрени от служителите на своеобразен корпоративен референдум, припомня ТАСС.

Гласуването започва утре и ще продължи до 24 април. На 12 500 служители е дадено право да се изкажат по постигнатия план. Бившият национален превозвач Алиталия от 2014 година е изцяло частна компания, след като 49 процента от акциите преминаха в ръцете на авиокомпания Етихад (Etihad) от Обединените арабски емирства. Останалите са собственост на банките УниКредит (UniCredit) и Интеза Санпаоло (Intesa Sanpaolo). Италианският въздушен превозвач обаче за пореден път е под заплаха от фалит със загуби до половин милиард евро годишно  Сподели

ЛАЙФ Какво не знаем за Адам Драйвър (Кайло Рен)
Междузвездният секссимвол, както от eva.bg наричат Адам Драйвър, все повече разгръща таланта си в многопластовата роля на Кайло Рен от "Междузвездни войни". „Лицето ми прилича на оригами“ – шегува се той. Жена му Джоан, с която са заедно още от студентските години, обаче обожава ръста му от 1,90 м, гарвановочерната му коса, плътните му устни, че дори и големия му нос, пишат от списанието. Вижте снимки на Адам и жена му >> Какво не знаем за него? 1. П
Коафьорката, която прави изкуство Защо се изкушаваме да пием вечерно време