1
Очакваният подем в глобалната икономика през 2017-2018 година вдига оценките за европейските банки.
В същото време стабилността на сектора все още е подкопана от слабите, неконкурентоспособни банки, обяви днес Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от ДПА и БТА.

В най-новия си доклад за глобалната финансова стабилност институцията отбелязва, че обозримият икономически растеж няма да бъде достатъчен, за да изкара на печалба "трайно слабите банки" в региона.

Банките с дейност в една единствена държава са особено уязвими, когато вътрешната икономика е слаба. Близо три четвърти от тези банки в Европа имаха слаби печалби миналата година, посочва МВФ.

Фондът очаква 1,7 процента растеж в еврозоната тази година, подобен на миналогодишния, и забавяне до 1,6 процента през 2018 година.

Европейският банков сектор остава обременен от "свръхбанкиране", според експертите на вашингтонската институция. В отделните държави проблемът е изразен в различна степен и включва банкови системи с баланси, които са "големи, съотнесени към икономиката", твърде много слаби банки или непечеливши сектори с твърде много сегменти и твърде малко консолидация.

Макар да се взимат мерки за рентабилността, нужен е още напредък в намаляването на свръхбанкирането в страните с най-големи предизвикателства, се заключава в доклада.

Авторите предупреждават, че комбинацията от слаби печалби, липса на достъп до частен капитал и голямо бреме от лоши дългове възпрепятства възстановяването и може наново да предизвика рискове за системата.  Сподели

ЛАЙФ Художничка осъди Брад Пит и Анджелина Джоли
Френски съд осъди дружеството, управляващо имението на Анджелина Джоли и Брад Пит в южната част на Франция, да заплати над половин милион евро на френска художничка-осветителка, която е работила там. Дружеството на Бранджелина "Шато Миравал" се грижеше за едноименната собственост в Южна Франция, закупена от звездната двойка през 2008 година. В разкошния замък на холивудските знаменитости Оди Судан е правела своите светлинни инсталации, след което не й е било заплатено. По нейн
Мира Добрева хвали красотата на дъщеря си Диляна Попова на почивка с Борил и сестра си