1
През последната седмица Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ осъществи постоянен мониторинг на язовирите с констатирани проблеми у нас
Завишеният контрол бе следствие на обилните валежи, които създаваха предпоставка за възникване на аварии при някои съоръжения, съобщава пресцентърът на ДАМТН.

От агенцията припомнят, че министърът на икономиката Емил Караниколов разпореди проверки на язовирите на територията на цялата страна и повишено внимание от страна на служителите на агенцията.

В изпълнение на тази заповед, през почивните дни 6 - 8 май, е имало 24-часово дежурство на експертите на ДАМТН в Северозападна България, където валежите бяха най-обилни. Постоянно е било следено нивото на девет язовира на територията на общините Враца, Хайредин и Борован /Гарвански геран, Езерска падина, Бързина, Рогозен 1, Лесура, Три Кладенци, Мраморчица, Лиляче, Девене/.

След 8 май контролът е засилен в цялата страна, като общо са били проверени 169 язовира, част от които в партньорство с други институции, включени в Областни комисии. Следствие на това са били съставени 33 акта и са направени 37 предписания за отстраняване на технически неизправности.

Сред най-честите нарушения са неработещи затворни органи на основните изпускатели, нарушения по преливниците, наличие на храстовидна растителност по съоръженията и/или по откосите на язовирните стени и др.

Резултатите от проверените язовири показват, че се изпълняват направените предписания за поддържане на свободен обем, но все още има технически неизправности, които не са отстранени или са в процес на ремонтиране. Към този момент няма непосредствена опасност от преливане на никой от проверените язовири. ДАМТН продължава да следи ситуацията в цялата страна, като в ход са проверки на всички язовири с констатирани нарушения.

Навсякъде, където те не са отстранени, собствениците ще бъдат санкционирани, уверяват от агенцията.  Сподели

ЛАЙФ Румънеца вдигна морска сватба (снимки)
Рапърът от известното дуо Румънеца и Енчев и продуцент в Select Music Media се ожени на церемония на плажа.
Кейт Мос на ревюто на ”Бърбъри” в застрашения Лондон Рокли в бяло, червено и черно на наградите ”Еми”