1
Американските власти и руски холдинг постигнаха съдебно споразумение по иск за пране на пари. Холдингът ще изплати близо 6 милиона долара за уреждане на иска.
Група компании руска собственост прие съдебно споразумение да изплати близо 6 милиона долара за уреждане на иск на американските власти срещу тях за пране на пари в размер на 230 милиона долара чрез данъчни измами, съобщи БТА.

С това бе сложен край на силно политизирано дело, само дни преди то да влезе за разглеждане в съда.

Федералната прокуратура в Ню Йорк обяви снощи постигането на изненадващото споразумение между властите в САЩ и руския бизнесмен Денис Кацив, собственик на холдинга "Превезон", точно когато и двете страни се готвеха за началото на съдебната фаза на делото, което датира от три години.

"Няма да позволим американската финансова система да бъде използвана за пране на приходи от престъпления, където и да са били извършени те - било то тук в САЩ, в Русия или на което и да било друго място", каза изпълняващият длъжността прокурор на Манхатън Джун Ким.

Адвокатът на Кацив Фейт Гей обаче окачестви тази развръзка като тежко поражение за държавата.

"Това е почти равносилно на признание, че изобщо не е трябвало да завеждат делото в съда", заяви тя.

"Споразумението е на същата стойност, на която щяха да са и съдебните разноски, ако се беше стигнало до съдебен процес."

Американските власти искаха да изземат от "Превезон" и свързани компании над 20 милиона долара в недвижима собственост и банкови сметки.

Според прокуратурата те са били използвани за пране на пари, откраднати от корумпирани руски данъчни чиновници.

Съгласно споразумението нито една от компаниите не признава да е извършвала нещо наредно.  Сподели

ЛАЙФ Вижте Нора Недкова като тийнейджърка
Снимка на "Мис Плеймейт" 2017 г. - Нора Недкова, от тийнейджърските ѝ години се появи в ефира на Канал 3.
Николета: Ще бъда модерна, съвременна бременна Марги Хранова и Константин влизат в ”Капките”