1
Масови протести заливат Днес Гърция. Стачкуват моряци, транспортни работници и журналисти. От утре ще стачкуват и лекарите.

Гърция днес ще остане без фериботи и кораби, тъй като моряшкият синдикат реши да обяви 48-часова стачка в знак на протест срещу обсъжданите в момента от депутатите поредни нови мерки за икономии, договорени от правителството с кредиторите на страната в замяна на поредна порция международни заеми, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Журналистите от обществените и частните медии също излизат днес на улиците. Те ще стачкуват до утре сутринта, когато започва и общата стачка в страната, свикана от синдикатите. Работещите в медиите се противопоставят на антинародните мерки и на новите ангажименти, поети от правителството за допълнително орязване на пенсиите и увеличаване на данъците.

Общественият транспорт в Гърция от днес ще се движи с нарушен график. 48-часова стачка утре започват и болничните лекари. Те обвиняват правителството, че мерките не само ще доведат до орязване на пенсиите, но и до уволнения и съкращения в здравната система.

Протестите в Гърция се организират в момент, когато в парламента текат дебати по законопроекта с мерките за икономии, който трябва да бъде гласуван на 18 май. В рамките на предварителното споразумение, постигнато с кредиторите в началото на месеца, правителството прие да плати 3,6 милиарда евро, като събере тези средства от съкращения на пенсии и от данъци. Кабинетът пое ангажимент мерките да бъдат приложени през 2019-2020 г., тоест след 2018 г., когато изтича гръцката помощна програма.

Окончателното споразумение по тези мерки трябва да бъде финализирано до срещата на Еврогрупата на 22 май, от която се очаква финансовите министри от еврозоната да дадат зелена светлина за деблокиране на следващия транш от заемите за Гърция.  Сподели

ЛАЙФ Вижте Нора Недкова като тийнейджърка
Снимка на "Мис Плеймейт" 2017 г. - Нора Недкова, от тийнейджърските ѝ години се появи в ефира на Канал 3.
Николета: Ще бъда модерна, съвременна бременна Марги Хранова и Константин влизат в ”Капките”