1
Икономиката на еврозоната бележи стабилен, макар и не особено впечатляващ растеж от 0,5 на сто през първото тримесечие, съобщи Евростат.

За целия Европейски съюз е отчетен тримесечен растеж от 0,5 процента спрямо предходното тримесечие, се посочва в съобщението на сайта на Евростат. В предишната оценка на Евростат показателят бе 0,4 на сто.

През последното тримесечие на миналата година икономиката на еврозоната и на ЕС отчетоха растеж съответно от 0,5 и 0,6 процента.

На годишна основа икономическият растеж на еврозоната през първото тримесечие на годината е бил 1,7 на сто, а на ЕС - 2 процента, а предходното тримесечие съответно показателят е бил 1,8 на сто за еврозоната и 1,9 на сто за ЕС.

Икономическият растеж на България леко се е забавил през първото тримесечие на годината спрямо последното на миналата, като показателят е 0,8 на сто за периода януари - март спрямо 0,9 процента през предходните три месеца. На годишна основа растежът на България е останал стабилен на равнище от 3,4 процента през първото тримесечие.

Единствено Гърция, от страните с чиито данни разполага Евростат, бележи спад на икономиката. Това се случва за втори пореден месец, което е техническото определение за рецесия.

Германия, най-голямата икономика на еврозоната, е в основата на растежа в региона. Берлин отчита икономически растеж от 0,6 на сто.

Франция, втората по големина икономика, не се справя чак толкова добре. Френският брутен вътрешен продукт е нараснал с 0,3 процента, отбелязва АП. Доста показатели обаче сочат, че Франция и другите страни набират инерция.  Сподели

ЛАЙФ Кейт Бекинсейл с 20 години по-младо гадже
43-годишната актриса се среща с 21-годишния актьор и модел Мат Райф. Двамата бяха заснети да се целуват на улицата.
Виктория Сваровски в рокля с 500 000 кристала Хари: Никой от семейството ми не иска да е крал или кралица