1
В новата 3-годишна бюджетна прогноза запазваме консервативна фискална политика като предпоставка за устойчиво развитие и икономически растеж.

Това каза по време на брифинг в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от „Фокус“.

„Днес приехме и 3-годишната бюджетна прогноза, която очертава основната рамка за следващите 3 години на развитието на публичните финанси и разпределението на разходите по сектори. Разбира се, завършекът на бюджетния цикъл ще дойде през септември или октомври месец, когато ще финализираме подготовката на бюджета за 2018 г.“, каза министър Горанов.

По думите му стремежът на бюджетната рамка е постепенно намаляване на дефицита до достигането на балансиран бюджет през 2020 г., запазване на данъците, увеличение на акциза до минималните акцизни ставки в ЕС. „Предложили сме прогнози за развитието на икономиката, които при добро стечение на обстоятелствата могат да бъдат и по-добри.

Засега оценките са от последната макроикономическа прогноза за растеж около 3% и малко над 3%“, заяви Горанов. По думите му има предпоставки за по-висок растеж с няколко десети от процента.

3-годишната бюджетна прогноза предвижда още Таванът за новоотпуснатите пенсии ще отпадне през 2019-а година. През 2020-а година минималната заплата трябва да достигне 610 лева. Максималната пенсия догодина се запазва на ниво от 910 лева, но от 2019 година ще бъде 1040 лева. Тогава ще отпадне и таванът за новоотпуснатите пенсии.

Инфлацията бавно ще се ускорява до 1,8 на сто през 2020-а година, а 2020-а година се очаква да е първата с нулево салдо. Държавният дълг ще намалява като процент от брутния вътрешен продукт.

Икономиката ще расте бавно - до 3,2 на сто през 2019-а и 2020-а година.

Горанов поясни, че с изменение на постановление правителството гарантира осигуряването на необходимия ресурс за ин витро процедурите. По думите му в постановлението за изпълнение на бюджета няма да се види конкретно номинално фиксирана сума. „Това беше една политика, която още в предизборната програма лансирахме като приоритет“, коментира министърът. Той изрази надежда скоро да има по-голяма удовлетвореност от страна на пациентите.

Министърът на финансите уточни, че за 2016 г. има осигурени 12 млн. лв. в областта на тази политика.  Сподели

ЛАЙФ Вижте Нора Недкова като тийнейджърка
Снимка на "Мис Плеймейт" 2017 г. - Нора Недкова, от тийнейджърските ѝ години се появи в ефира на Канал 3.
Николета: Ще бъда модерна, съвременна бременна Хейгъл показа как се отслабва след раждане