1
Най-големият рудник на Балканите - “Бабино“, при мини “Бобов дол“ е затворен окончателно, казаха от инспекцията по труда в Кюстендил.
До 1 юни е крайният срок, до който останалите без работа миньори могат да се регистрират в бюрото по труда. До днес обаче са се регистрирали едва 215 от общо 650, работили в “Бабино“, съобщава БНР.

Съкращенията в рудника започнаха през ноември 2016 г., а миньорите предприеха серия от протести, докато на 10 април не им изплатиха напълно заплатите и ваучерите за храна.

Съкращенията в "Бабино" са заради невъзможност да се изпълняват нормите за добив на въглища.

Шест заплати обезщетение при пенсиониране получиха единствено миньорите с десет години стаж при работодателя. Тези с по-малък взеха по две заплати.

Оказа се, че междувременно повечето от съкратените са започнали работа - едни са пренасочени към други рудници в мини “Бобов дол“, а други работят на метрото в София и пътуват всеки ден. Десетки са заминали за чужбина.

В рудник “Бабино“ са останали 30-40 души по поддръжката на съоръженията и по контрола на вентилацията.

Инспекцията по труда прави регулярни проверки, за да не се допуснат аварии и произшествия в иначе закрития рудник. Десетки миньори са в продължителен отпуск по болест.

През 2016 г. над 100 миньори 3 дни стояха под земята в знак на протест срещу забавени заплати.  Сподели

ЛАЙФ Мелания впечатли с разкошна рокля в розово
Първата дама на САЩ придружи съпруга си в Охайо, облечена в невероятна розова рокля.
Стил: Риана с мъжко сако, Брижит Макрон с дънки Петканов: Не ме нарани изневярата, а заблудата