1
Министерският съвет прие постановление, с което потвърди определянето от 1 януари 2017 г. на минимална месечна работна заплата за страната в размер на 460 лв.
Правителството предприе необходимите действия за консултиране на проекта в Националният съвет за тристранно сътрудничество.

За повишаването на минималната работна заплата /МРЗ/ от 460 лв. способстват икономическият растеж, устойчивите темпове на БВП през последните години, увеличаване броя на заетите и ръстът на средната работна заплата в страната.

От 1 януари минималната работна часова ставка остава 2,78 лв.

Социалното министерство съобщи преди седмица, че е разработило актуализиран вариант на проекта на споразумение за механизъм за определяне на минималната работна заплата. В него се предлага тя да се договаря между работодатели и синдикати по три опорни точки.

Първата числова оценка ще е на основата на линията на бедност, съобразено с това колко хора в семейството работят.

Вторият сценарий ще отчита брутната добавена стойност на едно заето лице, съответно с инфлация.

А третият е съотношение на минималната към медианната средна заплата /вид средна работна заплата, най-често срещаната, която се получава от най-много работници и служители/. Предлага се минималната заплата да е 66 на сто от медианната заплата.

Вчера КНСБ настоя за ежегоден ръст на заплатите в реалния сектор и в бюджетните дейности поне със 100-150 лева.  Сподели

ЛАЙФ Алла (68) и Галкин се венчаха, честитки от Киркоров
Руската певица Алла Пугачова (68) и комикът и телевизионен водещ Максим Галкин (41) се венчаха по православния обред 6 години след като се ожениха.
Малкълм Йънг от AC/DC почина на 64 Фотограф показа истината за красивите снимки