1
"Изключителна новина с особено символично значение" и "решаваща стъпка" за окончателното излизане на страната от кризата.
Това е обявил премиерът Алексис Ципрас след препоръката на Европейската комисия за закриване на процедурата за прекомерен бюджетен дефицит, предприета преди 8 години.

Еврокомисията направи това съобщение вчера, възнаграждавайки по този начин икономическите постижения на Атина, за която продължава да действа спасителен план до 2018 г.

Днес успяхме да върнем Гърция в нормалното русло на страните с дефицит под три процента и да излезем от списъка на държави с такъв дефицит, заяви Ципрас, цитиран от изданието Нюз.ин, цитирано от БТА.

Той припомни, че Гърция е влязла в тази процедура през 2009 г., малко преди да сключи кредитните меморандуми с дефицит тогава от 15,1 на сто от БВП.

"Гърция вече е надеждна страна, това е един много знаметателен момент в историята на програмата, следващата стъпка за Гърция е излизане на капиталовите пазари", посочил според в. "Катимерини" еврокомисарят Пиер Московиси.

Московиси смята, че излизането на Гърция от процедурата за прекомерен бюджетен дефицит възстановява доверието към нея и открива пътя за растеж и развитие.

Печатът отразява нашироко и оценките в германските медии за събитието.
Пред в. "Ханделсблат" ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг изказва оптимизъм относно Гърция. Реглинг е уверен, че от средата на следващата година страната ще може да се справя сама без помощна програма на ЕСМ, при условие, че правителството в Атина спази договореностите за реформи.

На темата се спира и сп. "Шпигел", което подчертава, че Еврокомисията смята да закрие въпросната процедура и че по този начин Гърция излиза от осемгодишната криза.  Сподели

ЛАЙФ Влади Данаилов се оженил кротко, по американски
Ирен Кривошиева разказа как е минала сватбата на сина ѝ Владимир Данаилов в САЩ. Тя се състоя на рождения ден на баща му - Стефан Данаилов, 9 декември.
Брижит Бардо: Много от актрисите се задяват с продуцентите Амбър Хърд и Илон Мъск се събраха