1
Липсата на работна ръка в строителството е сериозен проблем за бранша, който ще постави под риск изпълнението на бъдещи големи проекти.
Проблемът вече се отразява и на изпълнението на програмата за саниране, заяви изпълнителният директор на Камарара на строителите в България Иван Бойков пред БНР.

Той потвърди, че през следващите години строителният бранш ще изитва още по-голяма нужда от работна ръка, като посочи, че трудностите на строителните фирми в намиране на квалифицирани работници не са от скоро.

"Не от една година, не от няколко месеца или дни, ние изпитваме остър недостиг на работна ръка и то, забележете – преди да е започнало голямото строителство – чакат ни за няколко милиарда лева строителство през следващите 1-2 години ударно и се поставя доста под риск това строителство. Даже сега при санирането изпитваме сериозни трудности, тъй като има липса работна ръка, много договори, а там работата е предимно ръчна", отбеляза Бойков.

Той обясни, че хората, които се вземат от пазара, доколкото ги има, трябва да бъдат допълнително квалифицирани. 

Това е системен проблем, подчерта изпълнителният директор на Камарара на строителите в България.

Той цитира данни, според които само около 7 на сто от завършващите професионална гимназия в тази специалност започват работа в сектора у нас, като допълни: "Проблемът е системен, той трябва да се решава не само с внос (на работна ръка – бел. ред.), но с много други мерки – с професионална квалификация, с повишаване на заплатите, което се случва в сектора. Това пък е свързано с редовно заплащане и с цикличността на сектора, с най-ниска цена – доста, доста проблеми, които сме обсъждали на различни нива".

Нашата професия е трудна и като че ли е малко непрестижна от гледна точка на труда, който се полага, но този проблем е европейски, посочи още Бойков .

По отношение на чуждестанните работници, които се наемат от страни извън ЕС – като Молдова и Украйна, Бойков каза, че те са предимно от българската диаспора, работят дори по-качествено от тези, които могат да се наемат у нас, като няма опасност те да създадат условия за дъмпинг на цената на труда в строителството, защото браншът у нас и сега изпитва недостиг на квалифицирана работна ръка.

Иван Бойков се обяви “за“ предложените промени в Закона за опазване на околната среда, с които се въвежда обжалване на оценките за въздействие на околната среда пред една съдебна инстанция, когато става дума за обекти от национално значение.

Мисля, че ще се премахне една възможност - ще го кажа направо - за рекет от страна на малко активни такива организации. И като пример - Кресненското дефиле - преекспониране на проблеми, 3 години обществена работа и 6 души, които пречат по тази схема. Тук е важен общественият интерес - включва и екологията, разбира се, не на последно място - въпрос на баланс, изтъкна той.

Относно внесените от няколко екоорганизации жалба в ЕК срещу строежа на “Струма“ през Кресненското дефиле, Бойков добави: "Това е последната отстъпка на т. нар. шестима “еколози“. Защото има над 20 екологични организации, които подкрепят решението, което се предлага".
 Сподели

ЛАЙФ Алла (68) и Галкин се венчаха, честитки от Киркоров
Руската певица Алла Пугачова (68) и комикът и телевизионен водещ Максим Галкин (41) се венчаха по православния обред 6 години след като се ожениха.
Малкълм Йънг от AC/DC почина на 64 Фотограф показа истината за красивите снимки