1
Липсата на работна ръка в строителството е сериозен проблем за бранша, който ще постави под риск изпълнението на бъдещи големи проекти.
Проблемът вече се отразява и на изпълнението на програмата за саниране, заяви изпълнителният директор на Камарара на строителите в България Иван Бойков пред БНР.

Той потвърди, че през следващите години строителният бранш ще изитва още по-голяма нужда от работна ръка, като посочи, че трудностите на строителните фирми в намиране на квалифицирани работници не са от скоро.

"Не от една година, не от няколко месеца или дни, ние изпитваме остър недостиг на работна ръка и то, забележете – преди да е започнало голямото строителство – чакат ни за няколко милиарда лева строителство през следващите 1-2 години ударно и се поставя доста под риск това строителство. Даже сега при санирането изпитваме сериозни трудности, тъй като има липса работна ръка, много договори, а там работата е предимно ръчна", отбеляза Бойков.

Той обясни, че хората, които се вземат от пазара, доколкото ги има, трябва да бъдат допълнително квалифицирани. 

Това е системен проблем, подчерта изпълнителният директор на Камарара на строителите в България.

Той цитира данни, според които само около 7 на сто от завършващите професионална гимназия в тази специалност започват работа в сектора у нас, като допълни: "Проблемът е системен, той трябва да се решава не само с внос (на работна ръка – бел. ред.), но с много други мерки – с професионална квалификация, с повишаване на заплатите, което се случва в сектора. Това пък е свързано с редовно заплащане и с цикличността на сектора, с най-ниска цена – доста, доста проблеми, които сме обсъждали на различни нива".

Нашата професия е трудна и като че ли е малко непрестижна от гледна точка на труда, който се полага, но този проблем е европейски, посочи още Бойков .

По отношение на чуждестанните работници, които се наемат от страни извън ЕС – като Молдова и Украйна, Бойков каза, че те са предимно от българската диаспора, работят дори по-качествено от тези, които могат да се наемат у нас, като няма опасност те да създадат условия за дъмпинг на цената на труда в строителството, защото браншът у нас и сега изпитва недостиг на квалифицирана работна ръка.

Иван Бойков се обяви “за“ предложените промени в Закона за опазване на околната среда, с които се въвежда обжалване на оценките за въздействие на околната среда пред една съдебна инстанция, когато става дума за обекти от национално значение.

Мисля, че ще се премахне една възможност - ще го кажа направо - за рекет от страна на малко активни такива организации. И като пример - Кресненското дефиле - преекспониране на проблеми, 3 години обществена работа и 6 души, които пречат по тази схема. Тук е важен общественият интерес - включва и екологията, разбира се, не на последно място - въпрос на баланс, изтъкна той.

Относно внесените от няколко екоорганизации жалба в ЕК срещу строежа на “Струма“ през Кресненското дефиле, Бойков добави: "Това е последната отстъпка на т. нар. шестима “еколози“. Защото има над 20 екологични организации, които подкрепят решението, което се предлага".
 Сподели

ЛАЙФ Влади Данаилов се оженил кротко, по американски
Ирен Кривошиева разказа как е минала сватбата на сина ѝ Владимир Данаилов в САЩ. Тя се състоя на рождения ден на баща му - Стефан Данаилов, 9 декември.
Брижит Бардо: Много от актрисите се задяват с продуцентите Амбър Хърд и Илон Мъск се събраха