1
Чужди инвеститори в икономически зони, управлявани от “Национална компания индустриални зони” ЕАД ще могат да наемат работни кадри направо от университетите ни
Идеята заляга в основата на нов проект на компанията под надслов “Fast-tracking Success”.

В партньорство с редица университети “Национална компания индустриални зони” ЕАД /НКИЗ/ ще работи за трайно разрешаване на един от най-наболелите проблеми пред чуждестранните инвеститори и бизнеса като цяло у нас – недостига на квалифицирани работни кадри, съобщи НКИЗ на сайта си.

Компанията вече е подписала и първи меморандум за сътрудничество по проекта с Нов Български Университет (НБУ). Предстои подписването на такива споразумения с Технически университет – София, Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ – София, Лесотехнически университет – София и УНСС.

Проектът “Fast-tracking Success” цели осигуряване на условия за ускорено професионално изграждане на младите специалисти, които излизат от университетите чрез предоставяне на възможности за стажове и постоянна заетост в чуждестранни компании в зоните от портфолиото на „Национална компания индустриални зони“.

Компанията развива 9 проекта на територията на страната, шест от които са действащи – три свободни зони във Видин, Русе и Свиленград, Икономическа зона София – Божурище, Индустриален и логистичен парк – Бургас и Транзитна зона – Варна.

Инициативата ще допринесе за изграждането на висококвалифицирани кадри – младите специалисти ще работят в условията на високи стандарти, каквито би очаквала една чуждестранна компания. По този начин те ще изградят ценни професионални умения, които ще отговарят на нуждите на съответната компания. „Това е инвестиция в човешки капитал, която в дългосрочен план ще повиши значително нивото на българските специалисти“, посочва изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес.

Параметрите на сътрудничество между компанията и първия включил се в инициативата университет предвиждат двустранен обмен на информация в подкрепа на процеса по осигуряване на необходимите на инвеститора кадри. От една страна университетът ще предоставя актуална информация за подготвяните кадри от всички специалности, а компаниите ще имат възможност чрез НКИЗ да правят „заявки“ към университетите за специалистите, които търсят.

В проекта е заложено и предоставянето на директен достъп на компаниите до кариерните центрове на университетите, както и осъществяване на активен диалог с държавната власт, гражданското общество, национални и международни организации, които работят в това направление за трайно намаляване на структурната безработица сред младежите.  Сподели

ЛАЙФ Белгийското кралско семейство очарова със стил
Белгия отбелязва днес националния си празник. Кралското семейство почете подобаващо празника.
Вижте най-красивата рокля от тоалетна хартия Подаръците на Елизабет II от световни лидери