1
Климатичните промени застрашават световното производство на кафе, което изостава през последните години от търсенето.
За това предупредиха експерти и колумбийските власти на първия Световен форум на производителите на ароматните и освежаващи зърна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Всички ще бъдат засегнати. Кафето е много чувствително дори към леки промени на температурата. Ако температурата се повишава, всички страни ще бъдат засегнати", заяви бразилецът Жозе Сете, изпълнителен директор на Международната организация по кафето (МОК), която обединява 43 страни износителки и седем вносителки.

Обработваемите площи, предназначени за отглеждане на кафе, биха могли да се свият наполовина през 2050 година заради повишението на температурите, което между другото е фактор за разпространението на болести по растението, се отбелязва в доклад на Института по климатология на Австралия от 2016 година.

Според МОК производството на кафе е по-слабо от потреблението вече две години.
През 2016 година Бразилия е събрала реколта от 51,4 милиона чувала, но тази година се очаква спад от 11,3 на сто заради двугодишния отрицателен цикъл за сорта арабика.

Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос предупреди на форума в Меделин, че плодородието на бразилските земи ще отслабне, защото глобалното затопляне засяга в по-голяма степен страните, които са отдалечени от Екватора.

Близо 25 милиона семейства в 60 страни преживяват от производството на кафе, чийто пазар се оценява на 100 милиарда долара годишно, според данните на МОК за първото тримесечие на годината.  Сподели

ЛАЙФ Влади Данаилов се оженил кротко, по американски
Ирен Кривошиева разказа как е минала сватбата на сина ѝ Владимир Данаилов в САЩ. Тя се състоя на рождения ден на баща му - Стефан Данаилов, 9 декември.
Брижит Бардо: Много от актрисите се задяват с продуцентите Амбър Хърд и Илон Мъск се събраха