1
Германският автомобилостроител Даймлер (Daimler) е участвал в измамническа схема, свързана с продажбата на самолети Юрофайтър на Австрия.
Това се казва в обвиненията, представени от австрийския парламентарист Петер Пилц, информират ДПА и БТА.

Политикът от Зелената партия, познат с разкриването на корупционни скандали, съобщи, че е внесъл тази седмица жалба срещу мениджъри на Даймлер, както и на Европейски аерокосмически концерн ЕАДС (European Aeronautic Defence and Space Company - EADS), който сега се казва Еърбъс (Airbus).

За обвиненията за първи път писаха германското списание "Шпигел" и австрийският всекидневник "Курир".

През февруари австрийското министерство на отбраната също внесе жалба с твърдението, че Еърбъс и неговото подразделение Юрофайтър са нанесли щети за до 1,1 милиарда евро (1,2 милиарда долара), като са надули цените на 15-те бойни самолета, продадени на Австрия.

Като част от сделката консорциумът, който произвежда самолетите Юрофайтър, бе обещал да сключи нови договори за 4 милиарда евро с австрийки компании.

На базата на фирмени документи и документи на германската полиция Пилц твърди, че Даймлер е договорил такива споразумения от името на Еърбъс, като неправилно е обозначил минали поръчки към австрийски компании като нови.

Според твърденията Даймлер е спечелил 3,2 милиона евро.

По думите на Плиц такова договаряне е нормално, но обозначаването е измама.

Даймлер отхвърли обвиненията.  Сподели

ЛАЙФ Влади Данаилов се оженил кротко, по американски
Ирен Кривошиева разказа как е минала сватбата на сина ѝ Владимир Данаилов в САЩ. Тя се състоя на рождения ден на баща му - Стефан Данаилов, 9 декември.
Брижит Бардо: Много от актрисите се задяват с продуцентите Амбър Хърд и Илон Мъск се събраха