1
Одиторът на японската технологична компания Toshiba ще подпише годишните ѝ финансови резултати след месеци противоречия с конгломерата.

Всичко това представлява стъпка, която би намалила риска от отстраняване на компанията от борсата, писа вестник Nikkan Kagyo Shimbun, цитиран от Ройтерс и Инвестор.

Новината изпрати стойността на акциите на Toshiba със 7 на сто нагоре. PricewarerhouseCoopers Aarata не одобряваше отчета на Toshiba, след като беше назначена за одитор през април 2016 г. Основен проблем се оказа съмнението на PwC за това дали Toshiba не е трябвало да признае загубите за милиарди долари, свързани с американското звено за ядрена енергетика Westinghouse, още преди миналия декември, твърдят запознати източници. PwC или ще издаде т.нар. „становище без резерви“, ако няма проблеми със счетоводните документи на фирмата, или „становище с резерви“, ако съществуват дори малки проблеми, писа бизнес ежедневникът, без да се позовава на конкретни източници.

Представителите на PwC и Toshiba са отказали да коментират.

За разлика от тях вестник Asahi Shimbun писа на 25 юли, че PwC обмисля да даде негативна оценка на счетоводството на Toshiba, което може да доведе до отстраняване на компанията от борсата. Загубата и задълженията, свързани с Westinghouse, принудиха Toshiba да обяви за продажба своя бизнес с чипове за памет.

Преговорите за продажбата на стойност 18 млрд. долара обаче са в застой, което поражда притеснения за това колко бързо компанията може да се справи с проблемите си. Всяко отписване от борсата преди продажбата може да намали неотложното ѝ случване, но може и допълнително да усложни ситуацията на Toshiba и да я принуди спешно да търси капитал.  Сподели

ЛАЙФ Най-великите филмови персонажи на всички времена
Има хиляди герои от киното, които трудно можем да забравим. Заради перфектно изградените образи, странните им навици, нечовешките им подвизи.
Какво се крие зад обложките на известни албуми Работи ли диетата ”Зоната” и как