1
Дойче банк изпадна от класацията на водещите 15 частни банки в света през 2016 според класация на изследователската мениджърска компания Scorpio Partnership.
Годината беше белязана със серия негативни новини за най-големия кредитор в Германия, съобщава агенция Ройтер, цитирана от БНР.

В края на миналата година частните банкови активи на Дойче банк са спаднали с 28% в доларово изражение до 227 млрд. долара, което изпраща водещата германска финансова институция с пет места назад на 16-а позиция в класацията на Scorpio Partnership на 25-те най-големи частни банки в света.

Дойче банк продаде през 2016-а година своя бизнес за управление на активи в САЩ и се оттегли от редица държави. Според говорител на банката, по-голямата част от намаляването на нейните активи е в резултат на продажби на на нейни поделения.

Трябва да се има предвид, че най-големият немски кредитор беше изправен през предходната година пред сериозни предизвикателства, след като Министерството на правосъдието на САЩ му наложи глоба от 14 млрд. долара във връзка с некоректни продажби на т.нар. “токсични“ ипотечно-обвързани ценни книжа преди финансовата криза от 2007-2009 година. Това от своя страна доведе до спад в доверието към Дойче банк, предизвиквайки изтеглянето на милиарди долари от нейни клиенти.

В крайна сметка банката успя да разплати 7,2 млрд. долара под формата на глоби и обезщетения. През първите месеци на настоящата година на Дойче банк бяха наложени нови глоби, макар и в по-малки размери, с оглед на предполагаеми нарушения на правилата за търговия с чуждестранна валута и при търгуването със собствени средства на финансовата институция (глоба за 157 млн. долара) и във връзка със скандала за манипулиране на нивата на междубанковия лихвен процент в евро, известен като Euribor (иска за 170 млн. долара).

Дойче банк отнесе и глоба за 630 млн. долара от американски и британски регулатори във връзка с план за пране на пари на руски престъпници.

Според проучването на компанията Scorpio Partnership, швейцарската банка UBS запазва своето челно място на най-голяма частна банка в света с активи под управление за 2,06 трлн. долара, като тя е следвана от американските Bank of America, Morgan Stanley и Wells Fargo.

Междувременно друга швейцарска кредитна институция - Credit Suisse, беше изпреварена от Royal Bank of Canada и вече заема шесто място в престижната класация. Най-голям скок в класацията на Scorpio Partnership е направила China Merchants Bank, която само в рамките на 2016-а година се е изкачила с пет места до 15-та позиция, като в същото време и друга китайска кредитна институция - Bank of China вече попада в класацията, заемайки 24-ти място.

Последното проучване на Scorpio Partnership установява, че 25-те най-големи частни банки в света са управлявали през миналата година активи за 13,3 трлн. долара на техни големи клиенти, притежаващи активи от най-малко един милион долара, което представлява 63,2% от глобалния пазар. Оперативните приходи в банковата индустрия през 2016-а година бяха почти в застой, тъй като частните банки се сблъскаха с ниските и на доста места дори отрицателни лихвени проценти, както и с нарастващите предпочитания на техните богати клиенти за по-пасивни инвестиции.  Сподели

ЛАЙФ Плевнелиев и Банова – влюбени в Лондон (снимки)
Росен Плевнелиев и Деси Банова бяха заснети да се целуват на летище "Хийтроу" в Лондон.
Сестрата на Николета не й отстъпва по сексапил ”Мис България”: Не съм грозна