1
Дойче банк изпадна от класацията на водещите 15 частни банки в света през 2016 според класация на изследователската мениджърска компания Scorpio Partnership.
Годината беше белязана със серия негативни новини за най-големия кредитор в Германия, съобщава агенция Ройтер, цитирана от БНР.

В края на миналата година частните банкови активи на Дойче банк са спаднали с 28% в доларово изражение до 227 млрд. долара, което изпраща водещата германска финансова институция с пет места назад на 16-а позиция в класацията на Scorpio Partnership на 25-те най-големи частни банки в света.

Дойче банк продаде през 2016-а година своя бизнес за управление на активи в САЩ и се оттегли от редица държави. Според говорител на банката, по-голямата част от намаляването на нейните активи е в резултат на продажби на на нейни поделения.

Трябва да се има предвид, че най-големият немски кредитор беше изправен през предходната година пред сериозни предизвикателства, след като Министерството на правосъдието на САЩ му наложи глоба от 14 млрд. долара във връзка с некоректни продажби на т.нар. “токсични“ ипотечно-обвързани ценни книжа преди финансовата криза от 2007-2009 година. Това от своя страна доведе до спад в доверието към Дойче банк, предизвиквайки изтеглянето на милиарди долари от нейни клиенти.

В крайна сметка банката успя да разплати 7,2 млрд. долара под формата на глоби и обезщетения. През първите месеци на настоящата година на Дойче банк бяха наложени нови глоби, макар и в по-малки размери, с оглед на предполагаеми нарушения на правилата за търговия с чуждестранна валута и при търгуването със собствени средства на финансовата институция (глоба за 157 млн. долара) и във връзка със скандала за манипулиране на нивата на междубанковия лихвен процент в евро, известен като Euribor (иска за 170 млн. долара).

Дойче банк отнесе и глоба за 630 млн. долара от американски и британски регулатори във връзка с план за пране на пари на руски престъпници.

Според проучването на компанията Scorpio Partnership, швейцарската банка UBS запазва своето челно място на най-голяма частна банка в света с активи под управление за 2,06 трлн. долара, като тя е следвана от американските Bank of America, Morgan Stanley и Wells Fargo.

Междувременно друга швейцарска кредитна институция - Credit Suisse, беше изпреварена от Royal Bank of Canada и вече заема шесто място в престижната класация. Най-голям скок в класацията на Scorpio Partnership е направила China Merchants Bank, която само в рамките на 2016-а година се е изкачила с пет места до 15-та позиция, като в същото време и друга китайска кредитна институция - Bank of China вече попада в класацията, заемайки 24-ти място.

Последното проучване на Scorpio Partnership установява, че 25-те най-големи частни банки в света са управлявали през миналата година активи за 13,3 трлн. долара на техни големи клиенти, притежаващи активи от най-малко един милион долара, което представлява 63,2% от глобалния пазар. Оперативните приходи в банковата индустрия през 2016-а година бяха почти в застой, тъй като частните банки се сблъскаха с ниските и на доста места дори отрицателни лихвени проценти, както и с нарастващите предпочитания на техните богати клиенти за по-пасивни инвестиции.  Сподели

ЛАЙФ Най-великите филмови персонажи на всички времена
Има хиляди герои от киното, които трудно можем да забравим. Заради перфектно изградените образи, странните им навици, нечовешките им подвизи.
Какво се крие зад обложките на известни албуми Работи ли диетата ”Зоната” и как