1
Русия ще ускори работата по намаляване на зависимостта от американските системи за разплащане и от долара в отговор на американските санкции.

Това заяви днес заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от РИА Новости и БТА.

Разбира се ще засилим работата, насочена към заместване на вноса с местно производство, намаляване на зависимостта от американките разплащателни системи, от долара като разплащателна валута и т.н. Това е жизнено необходимо, посочи Рябков в интервю за сп."Международная жизн".

Рябков добави, че за Русия е важно да създаде работещи икономически схеми, при които зависимостта от долара, от американската валутно-финансова система да бъде по-малка. Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа този месец нов закон за санкции срещу Русия, което Москва определи като пълномащабна търговска война и край на надеждите за по-добри отношения с администрацията във Вашингтон.

Санкциите ще засегнат множество сектори и могат да нанесат нови щети на руската икономика, която вече е отслабена от поевтиняването на петрола и американските и европейски санкции, наложени през 2014 г. след анексирането на Крим.

От месеци САЩ засилват натиска върху Китай, като въвеждат ограничителни мерки върху вноса на стоманена продукция, а с Русия водят истинска война на санкции.

В отговор Москва и Пекин възнамеряват скоро да се откажат от доларовата система в търговията помежду си, очаква се към тях да се присъединят и останалите държави от БРИКС.  Сподели

ЛАЙФ Най-великите филмови персонажи на всички времена
Има хиляди герои от киното, които трудно можем да забравим. Заради перфектно изградените образи, странните им навици, нечовешките им подвизи.
Какво се крие зад обложките на известни албуми Работи ли диетата ”Зоната” и как