1
Чешката енергийната група ЧЕЗ ще вземе решение през септември за бъдещето на дейността си в България.

Това заяви изпълнителният директор на компанията Даниел Бюрез пред агенция Czech News Agency (CTK), съобщават Radio Praha и БНР.

От началото на настоящата година ЧЕЗ започна да следи инвестиционния интерес към нейните български активи, но компанията все още не е взела окончателно решение дали да остане в страната.

Сред тези, които са проявили интерес към българските активи на ЧЕЗ, е един от от другите два енергийни оператора в България - “Енерго-про“.

Български инвеститори с интерес към ЧЕЗ >>

Продажбата на ЧЕЗ се извършва изцяло по чешкото законодателство и България няма как да контролира тази сделка на този етап, каза неотдавна енергийният министър Теменужка Петкова пред Канал 3.

Czech News Agency напомня, че през миналата година компанията реши да започне международен арбитраж срещу България след редица намеси от страна на властите в София, които според ЧЕЗ са засегнали нейната стопанска дейност в страната.

Електрокомпаниите съдят България за над 2 млрд. лева >>

Така например преди десетина години ЧЕЗ беше глобен от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с 1,1 млн. български лева за злоупотреба с господстващо положение на българския пазар.

Точно преди месец подобно обвинение за злоупотреба с господстващо положение беше повдигнато от КЗК и към трите енергийни оператора - ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго-про“.

КЗК: ЕРП-ата възпрепятстват свободния пазар >>

По-рано днес от КЕВР обявиха, че са решили да не отнемат лиценза на ЕВН. Компанията имаше неразплатени задължения към НЕК, но задължения имаше и от държавната фирма към ЕВН.
 Сподели

ЛАЙФ Най-великите филмови персонажи на всички времена
Има хиляди герои от киното, които трудно можем да забравим. Заради перфектно изградените образи, странните им навици, нечовешките им подвизи.
Какво се крие зад обложките на известни албуми Работи ли диетата ”Зоната” и как