1
ЕК официално даде зелена светлина за придобиване на испанската Банко популар, достигнала до ръба на фалита, от сънародничката й Сантандер. Сделката е за 1 евро.
Комисията, която следи за спазването на правилата за конкуренцията в ЕС, "стигна до заключението, че операцията няма да породи проблем за конкуренцията в Европейското икономическо пространство", се посочва в съобщение на Комисията, цитирано от БТА.

През нощта на 6 срещу 7 юни Сантандер купи само за няколко часа за символичната сума от едно евро Банко популар, която според Европейската централна банка (ЕЦБ) е била на ръба на фалита. Това придобиване стана по силата на нов механизъм за намеса на ЕЦБ - Единния механизъм за преструктуриране - ЕМП (Single Resolution Mechanism-SRM), активен от януари 2016 година - един от стълбовете на проекта за Банков съюз.

Този механизъм е натоварен със задачата да организира координиран фалит на изпаднали в затруднение банки от еврозоната, като финансовата тежест се понася от банковия сектор. Дотогава ЕЦБ не беше прибягвала до него.

Прилагането на ЕМП, след одобрение на Европейската комисия, избегна спасяване на банката с пари на данъкоплатците. Според испанския министър на икономиката Луис Де Гиндос Банко популар вече е нямала ликвидности още във вторник, 6 юни, и ако не е била купена, е нямало да може да отвори офисите си на следващия ден. Сантандер беше принудена незабавно да инжектира 13 милиарда евро на сънародничката си след масовото изтегляне на спестявания от нейните клиенти.

След финансовата криза през 2008 година много европейски правителства отпуснаха колосални средства за спасяване на техни банки и след това самите те изпаднаха в затруднения, припомня АФП.  Сподели

ЛАЙФ Влади Данаилов се оженил кротко, по американски
Ирен Кривошиева разказа как е минала сватбата на сина ѝ Владимир Данаилов в САЩ. Тя се състоя на рождения ден на баща му - Стефан Данаилов, 9 декември.
Брижит Бардо: Много от актрисите се задяват с продуцентите Амбър Хърд и Илон Мъск се събраха