1
8 месеца след като увеличи пенсиите и заплатите и намали размера наданъци и такси, правителството на Румъния подготвя мярка, която ще бръкне в джоба на хората.

Това пише днес вестник "Евениментул зилей" по повод намерението на управляващите да увеличат акцизите върху горивата от 1 септември.

Финансовото министерство публикува вчера проект на извънредно постановление, според който акцизът върху горивата ще нарасне с около 20 процента от 1 септември, което означава увеличение на цените с около 45 румънски бани. Така при всяко пълнене на резервоара шофьорите ще губят по около 25-27 румънски леи /10-11 лева/.

Правителството на Социалдемократическата партия и Алианс на либералите и демократите казва в своя защита, че след като е намалило акциза на горивата от 1 януари 2017 година, за да накара шофьорите да зареждат колите си в Румъния, а не в съседните държави, които имат по-ниски такси, мярката не е имала желания ефект върху икономиката, защото не е донесла повече пари в бюджета: приходите от акциз са намалели през първото полугодие на 2017-та година, макар потреблението на горива да е нараснало. При това положение, казва правителството, е необходимо увеличение на акциза.

Според председателя на основната опозиционна Националнолиберална партия румънските транспортни фирми ще пострадат сериозно от увеличението на акциза върху горивата и много от тях ще трябва да спрат работа, защото няма да бъдат конкурентни на фирмите от другите държави.

Председателят на асоциацията на потребителите на хранителни продукти в Румъния посочи, че производителите от хранителната сфера ще използват това увеличение на акциза, за да повишат цените.

"По мое мнение цените на всички храни ще нараснат. Повишението ще е малко, но ще има такова, ще бъде около 5-10 процента. По принцип областите, които ще бъдат засегнати незабавно, са тези, където са продуктите от първа необходимост: хляб, мляко, месо", казва Михай Панаит.

По данни на правителството Румъния е имала през месец юли 2017 година най-ниски цени на бензин Евро-95 в Европейския съюз /0,997 евро на литър с таксите/ и третата по ред най-ниска цена за дизела /0,977 евро за литър с таксите/ след Люксембург /0,955 евро за литър/ и България /0,961 евро за литър/. Освен това през юли 2017-та акцизът се равнява на 52 процента от цената на бензина в Румъния и 50 процента от цената на дизела, под средноевропейското равнище, където акцизът възлиза на 62 процента от цената на бензина и 57 процента от цената на дизела.

Синдикатите в транспорта окачествиха предложението за повишаване на акциза като изключително глупаво и обявиха, че ще протестират заради увеличението.

"Ако тази мярка бъде публикувана в Държавен вестник, ще излезем пред сградата на правителството", обяви федерацията на румънските превозвачи.  Сподели

ЛАЙФ 1 г. първа дама: стилът на Мелания Тръмп
Преди година президентът Доналд Тръмп встъпи в длъжност, а до него бе и третата му съпруга - Мелания.
Лоренцо Ламас - един ”ренегат” на 60 години Кои са най-желаните знаменитости за тройка