1
Тазгодишната реколта от пшеница ще бъде рекордна. Количеството по предварителни данни е между 5,85 и 5,95 млн. тона.

Това е повече от 2016 година, когато производството бе 5,66 млн. тона, съобщи Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Реколта от почти 6 млн. тона е исторически връх, никога България не е достигала тези нива, посочва МЗХГ.

Увеличението се дължи на по-висок среден добив от декар. Той е нараснал с около 8 процента спрямо миналогодишния - или 513 кг/дка сега и 475 кг за 2016 година.

Освен с по-голямо количество тазгодишната реколта се очертава да бъде и с по-добро качество. Към 3 август са анализирани 815 проби от пшеница. Резултатите показват, че 46,39 на сто е с много добри качествени показатели и в сравнение с реколта 2016 г. има завишаване с над 5 процента на количеството с високи хлебопекарни качества.

Така не се потвърждават опасенията, че с високите добиви и навлизането на високопродуктивни френски и австрийски сортове ще се влоши качеството на добитото зърно.

Рекордната реколта и високо качество води и до засилен износ на зърно от България. До 15 август експортът на пшеница ще надвиши 1 млн. тона, на ечемик - 189 000 тона, а на рапица - 152 000 тона.  Сподели

ЛАЙФ Най-великите филмови персонажи на всички времена
Има хиляди герои от киното, които трудно можем да забравим. Заради перфектно изградените образи, странните им навици, нечовешките им подвизи.
Какво се крие зад обложките на известни албуми Работи ли диетата ”Зоната” и как