1
Днес излиза последнтият брой на най-тиражния гръцки вестник "Та неа", а от неделя престава да се появявя и друго значимо гръцко издание - седмичника "Вима"

Очаква се днес работещите в медийната група "Ламбракис", притежавала досега тези и други издания и медии, да подпишат уволненията си, предаде гръцката държавна телевизия ЕРТ.
.
Новото ръководство на групата трябва да им изплати две месечни заплати до края на октомври. От днес затваря врати и сградата на групата.

В свое съобщение Съюзът на редакторите призовава новия собственик да се ангажира с осигуряването на работни места на всички уволнени и да им изплати изработеното. Журналистическият синдикат настоява и за среща с новите собственици, за да бъдат уведомени за техните планове.

До затварянето на двата авторитетни вестника се стигна заради проблеми с дълга на предишния собственик на групата "Ламбракис". Корпорацията притежава още редица списания, информационни сайтове и радио "Вима Еф Ем" и е особено критична към премиера Алексис Ципрас. В частната група има още един местен медиен гигант - телевизия Мега.

Управляващите, от своя страна, заявяват, че медиите в страната са в ръцете на олигарси. Президентът на медийната група Ставрос Психарис е съден за пране на пари и данъчни измами.

През декември групата "Ламбракис" не успя да плати вноската си по дълг от 99 милиона евро. Междувременно групата премина в ръцете на корабния магнат Евангелос Маринакис, който притежава и футболния клуб Олимпиакос. Той я придоби срещу 22,8 милиона евро, като по този начин пребори основния си съперник - гръцкия бизнесмен от руски произход Иван Савидис, собственик на Солунския футболен отбор ПАОК.

Наблюдатели в Атина коментират, че тази надпревара между тях е преминала под давление на политиците и че печеливш от нея бил излязъл Кириакос Мицотакис, тя е била загубена от Алексис Ципрас, около когото гравитира руснакът Иван Савидис, но платена от магната Маринакис.  Сподели

ЛАЙФ Най-великите филмови персонажи на всички времена
Има хиляди герои от киното, които трудно можем да забравим. Заради перфектно изградените образи, странните им навици, нечовешките им подвизи.
Какво се крие зад обложките на известни албуми Работи ли диетата ”Зоната” и как