1
Днес излиза последнтият брой на най-тиражния гръцки вестник "Та неа", а от неделя престава да се появявя и друго значимо гръцко издание - седмичника "Вима"

Очаква се днес работещите в медийната група "Ламбракис", притежавала досега тези и други издания и медии, да подпишат уволненията си, предаде гръцката държавна телевизия ЕРТ.
.
Новото ръководство на групата трябва да им изплати две месечни заплати до края на октомври. От днес затваря врати и сградата на групата.

В свое съобщение Съюзът на редакторите призовава новия собственик да се ангажира с осигуряването на работни места на всички уволнени и да им изплати изработеното. Журналистическият синдикат настоява и за среща с новите собственици, за да бъдат уведомени за техните планове.

До затварянето на двата авторитетни вестника се стигна заради проблеми с дълга на предишния собственик на групата "Ламбракис". Корпорацията притежава още редица списания, информационни сайтове и радио "Вима Еф Ем" и е особено критична към премиера Алексис Ципрас. В частната група има още един местен медиен гигант - телевизия Мега.

Управляващите, от своя страна, заявяват, че медиите в страната са в ръцете на олигарси. Президентът на медийната група Ставрос Психарис е съден за пране на пари и данъчни измами.

През декември групата "Ламбракис" не успя да плати вноската си по дълг от 99 милиона евро. Междувременно групата премина в ръцете на корабния магнат Евангелос Маринакис, който притежава и футболния клуб Олимпиакос. Той я придоби срещу 22,8 милиона евро, като по този начин пребори основния си съперник - гръцкия бизнесмен от руски произход Иван Савидис, собственик на Солунския футболен отбор ПАОК.

Наблюдатели в Атина коментират, че тази надпревара между тях е преминала под давление на политиците и че печеливш от нея бил излязъл Кириакос Мицотакис, тя е била загубена от Алексис Ципрас, около когото гравитира руснакът Иван Савидис, но платена от магната Маринакис.  Сподели

ЛАЙФ Плевнелиев и Банова – влюбени в Лондон (снимки)
Росен Плевнелиев и Деси Банова бяха заснети да се целуват на летище "Хийтроу" в Лондон.
Сестрата на Николета не й отстъпва по сексапил ”Мис България”: Не съм грозна