1
Банките вече ще питат по електронен път НАП за дълговете на клиентите си, с което трябва да бъдат облекчени всички, които искат да си изтеглят заеми.
Това обясни пред БНР Росен Бъчваров, говорител на НАП, по повод онлайн справката за финансови задължения.

Според него едно от основните предимства на електронния обмен е елиминирането на риска от циркулиране на подправени и фалшиви удостоверения, тъй като става дума за хартиени документи, а когато има финансов интерес, то изкушението да се подправят такива е голямо.

По думите му, до края на 2018-та обменът трябва да е въведен на 100 % , въпреки че данъчната администрация е готова да започне още сега.

Като друго предимство на електронния обмен, говорителят на приходната агенция изтъкна пестенето на време от чакане по опашки за клиентите, както и даде следния пример.

В момента няма да ви отнеме повече от час общо, да речем, ако пътувате отнякъде в София, за да се снабдите с хартиено удостоверение, но, разбира се, ако нямате никакви неплатени задължения. Ако имате, то най-вероятно ще се наложи да се връщате на следващия ден, за да може наредената от вас сума да бъде осчетоводена. Пътуването в рамките дори на един ден струва пари, струва време и е свързано с известни неудобства, които спокойно могат да бъдат преодолени и тези неудобства са на парична стойност не по-малка от 30-тина милиона лева за всички удостоверения, които годишно издаваме ние, каза Бъчваров.

Според него в близките месец-два обменът ще е факт между НАП и банките, докато с държавните институции нещата са по-бавни, добави

Около 400 000 са удостоверенията за дължими данъци, които се изискват от близо 100 закона и наредби. Още през ноември месец миналата година НАП пусна в експлоатация една електронна услуга, предназначена за всички държавни институции, които искат. Тя още сравнително плахо се използва тази услуга от администрациите, като едно от вероятните обяснения е, че вътрешната инфраструктура на електронни подписи, издадени в администрациите, не е достатъчно добре укрепена, припомни говорителят на НАП.

Росен Бъчваров добави и че се наблюдава по-висока събираемост на глобите на шофьорите благодарение на действащия електронен обмен на данни между НАП и КАТ.  Сподели

ЛАЙФ Най-великите филмови персонажи на всички времена
Има хиляди герои от киното, които трудно можем да забравим. Заради перфектно изградените образи, странните им навици, нечовешките им подвизи.
Какво се крие зад обложките на известни албуми Работи ли диетата ”Зоната” и как