1
Английската банка обяви в четвъртък, че няма да промени начина, по който се правят новите пластмасови британски банкноти
Това става, въпреки опасенията сред някои вегетариански и религиозни групи относно животинските мазнини, използвани при тяхното производство, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

АЦБ отбеляза, че единствената алтернатива на нейните нови полимерни банкноти е да се използват по-скъпи химикали, получени от палмово масло. Доставчиците на този продукт обаче не са в състояние да се ангажират с използването само на палмово масло, произведено по най-благоприятния за околната среда начин.

След като централната банка представи през септември 2016-а година новите британски банкноти, повече от 130 000 души подписаха онлайн петиция в която призоваха АЦБ да преустанови използването на животински продукти при тяхната направа, тъй като се оказа, че малки количества лой - от крави и овце - са използвани при направата на първите пластични банкноти с номинал от пет лири.

Ройтерс посочва, че някои индуски храмове и вегетариански кафенета отказват да приемат като разплащателно средство новата банкнота от пет лири с лика на Уинстън Чърчил от една и на кралица Елизабет Втора от другата страна, които според Английската централна банка са по-трайни и по-трудни за фалшифициране.  Сподели

ЛАЙФ Най-великите филмови персонажи на всички времена
Има хиляди герои от киното, които трудно можем да забравим. Заради перфектно изградените образи, странните им навици, нечовешките им подвизи.
Какво се крие зад обложките на известни албуми Работи ли диетата ”Зоната” и как