1
Английската банка обяви в четвъртък, че няма да промени начина, по който се правят новите пластмасови британски банкноти
Това става, въпреки опасенията сред някои вегетариански и религиозни групи относно животинските мазнини, използвани при тяхното производство, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

АЦБ отбеляза, че единствената алтернатива на нейните нови полимерни банкноти е да се използват по-скъпи химикали, получени от палмово масло. Доставчиците на този продукт обаче не са в състояние да се ангажират с използването само на палмово масло, произведено по най-благоприятния за околната среда начин.

След като централната банка представи през септември 2016-а година новите британски банкноти, повече от 130 000 души подписаха онлайн петиция в която призоваха АЦБ да преустанови използването на животински продукти при тяхната направа, тъй като се оказа, че малки количества лой - от крави и овце - са използвани при направата на първите пластични банкноти с номинал от пет лири.

Ройтерс посочва, че някои индуски храмове и вегетариански кафенета отказват да приемат като разплащателно средство новата банкнота от пет лири с лика на Уинстън Чърчил от една и на кралица Елизабет Втора от другата страна, които според Английската централна банка са по-трайни и по-трудни за фалшифициране.  Сподели

ЛАЙФ Плевнелиев и Банова – влюбени в Лондон (снимки)
Росен Плевнелиев и Деси Банова бяха заснети да се целуват на летище "Хийтроу" в Лондон.
Сестрата на Николета не й отстъпва по сексапил ”Мис България”: Не съм грозна