1
По-малко от 10 от общо около 40 банки, развиващи европейски бизнес във Великобритания, са поискали лиценз, за да развиват дейност в ЕС след Брекзит.
Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от регулаторните власти, предаде БТА.

Бавният темп на подаването на молби създава опасения в Европейската централна банка (ЕЦБ), върховният банков регулатор в ЕС, че някои финансови компании не правят достатъчно, за да се подготвят за Брекзита.

През последните два месеца се увеличи броят на банките, заявяващи, че планират да създадат нови подразделения в ЕС след Брекзита, като повечето големи американски, британски и японски банки казаха, че ще установят свои учреждения във Франкфурт или Дъблин. Но източници от регулатора посочват, че все още има твърде малко официално подадени молби за лицензи.

За създаване на ново подразделение в ЕС са необходими 18 месеца или повече, поради преместването на персонала, оборудване с необходимите технологии и промяната на договорните условия с клиентите от ЕС.

Компаниите в ЕС зависят за финансирането си от световни банки, чиито европейски подразделения в момента повечето са в Лондон.

Големите банки предупредиха, че "твърд" Брекзит ще доведе до финансова нестабилност, ако те внезапно изгубят достъп до пазарите в ЕС  Сподели

ЛАЙФ Президентът Радев заведе дъщеря си на театър
Президентът на България Румен Радев и Дарина Радева уважиха откриването на "Софийски театрален салон 2018".
Шведската принцеса Адриен стана инстаграм звезда Златка Райкова се сгоди в ”Като две капки вода”