1
Около 10 хиляди човека се очаква да бъдат обучени за нуждите на работодателите в сектори във високите технологии и ИКТ и преработвателната промишленост.
Те ще бъдат обучени по процедура "Специфични обучения" по ОП "Развитие на човешките ресурси" /ОПРЧР/, съобщи пред журналисти зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която откри информационен ден по тази процедура, както и по схемата "Подкрепа за предприемачество" от оперативната програма.

Русинова уточни, че в подкрепа на нуждите на работодателите да обучат своя персонал са отделени 10 млн. лв. По думите й за първи път в рамките на оперативната програма се подкрепят тези предприятия.

Тя допълни, че независимо от благоприятната тенденция за ниска безработица на пазара на труда - около 5,9 на сто по данни на Евростат, остава голямото предизвикателство с липсата на квалифициран персонал. До момента всичко, което се е финансирало през държавния бюджет и през ОПРЧР, е свързано с обучения, съобразно Закона за професионалната квалификация, а сега за пръв път се дава възможност на работодателите да обучат хора, съобразено със специфичната поточна линия и услугите, които представят.

Зам.-министърът се надява да бъдат активирани и безработни, като даде за пример учители по математика, физика, биология и химия, които са регистрирани в бюрата по труда. Те имат математически умения и могат да се реализират в ай ти сектора.

По другата схема по предприемачество се дава възможност на центрове за професионално обучение, социални партньори, финансови и нефинансови институции да направят своите консорциуми на местно ниво, за да обучават желаещи да започнат самостоятелна стопанска дейност.

Отделени са 5 млн. лв., които са разпределени според шестте региона за планиране, като целта е да няма струпване на консултантски услуги само в големите градове. Ролята на проектите е да се издирят хора, които имат желание за собствен бизнес, като целта е в момента, в който стартира микрокредитирането за предприемачество, да има готов набор от минимум 1500 бизнес идеи.

Приоритет са младежите и особено тази група от тях, които са безработни. Микрокредитирането ще започне в началото на следващата година и за него могат да кандидатстват както заети, така и безработни.

Ще се подкрепят и съществуващи микро и малки предприятия, като условието е да съществуват не повече от две години на пазара.

За микрокредитирането са отделени 70 млн. лв., като 12,5 млн. от тях са само за младежи до 29 години. Минималният кредит е 5000 лв., а максималният - 50 000 лв., а лихвата за кредитите ще е под пазарните.  Сподели

ЛАЙФ Президентът Радев заведе дъщеря си на театър
Президентът на България Румен Радев и Дарина Радева уважиха откриването на "Софийски театрален салон 2018".
Шведската принцеса Адриен стана инстаграм звезда Златка Райкова се сгоди в ”Като две капки вода”