1
Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна програмата си за парично стимулиране на икономиката и основната си лихва на рекордно ниско нулево ниво.

Решението е обявено след днешната среща на 25-членния управителен съвет на ЕЦБ във Франкфурт. Банката ще продължи да изкупува облигации на стойност 60 милиарда евро месечно поне до края на годината и след това, ако е необходимо да се повиши инфлацията, която сега е 1,5 процента в еврозоната. Целта е да се достигнат 2 процента.

Програмата е по-известна с прозвището "голямата базука".

ЕЦБ реши да остави през промяна водещата си лихва от 0 процента, ставката по депозитите - на равнище минус 0,4 процента, а маргиналната лихва (овърнайт) се запазва 0,25 на сто.

Пазарите очакват да чуят какво ще каже малко по-късно днес президентът на банката Марио Драги за постепенното излизане от програмата за изкупуване на активи догодина на фона на подобряващата се икономика.

ЕЦБ повиши прогнозата си за икономическия растеж на еврозоната за 2017-а до 2,2 процента, максимално равнище от 2007 година.  Сподели

ЛАЙФ Кайли Дженър (20) очаква първото си дете
Кланът Кардашиян/Дженър е напът да се увеличи с още един член. Най-младата звезда от риалити семейството Кайли Дженър очаква първото си дете.
Перфектни пропорции от Лагерфелд и Фенди Детоксът на холивудските звезди