1
Бедната на вода Йордания пусна в експлоатация проект, при който се използва морска вода за производство на култури с помощта на чиста енергия, предаде БТА.

Йорданският крал Абдула Втори и престолонаследникът на Норвегия Хоокон, чиято страна е покрила по-голяма част от стойността на проекта, възлизащ на 3,7 милиона долара, откриха съоръжението в пристанищния град Акаба на Червено море.

Хоокон посочи пред журналисти, че е впечатлен от начина, по който иновативни идеи са превърнати в завод с големината на четири футболни игрища. Съоръжението, което е част от проекта Сахара Форест, произвежда енергия, прясна вода и храна и всичко това в сухата пустиня, допълни той.

Обектът, обградено от скалистата пустиня, използва морска вода за охлаждане на парници. След това завод, захранван със слънчева енергия, обезсолява водата за напояване.

В парниците се отглеждат краставици без използване на пестициди. Проектът трябва да произвежда 130 тона зеленчуци годишно и 10 000 литра прясна вода дневно.

Миналия месец в доклад на Станфордския университет се посочва, че Йордания, една от най-сухите страни в света, може да се сблъска с още по-тежка суша, ако не бъдат приложени нови технологии в селското стопанство и други сектори.  Сподели

ЛАЙФ Напусна ни актрисата Мариана Аламанчева
Тъжната вест бе съобщена на страницата на Сатиричен театър "Алеко Константинов" във Фейсбук.
Лиз Хърли (52) показа, че целите бански са секси Михаела Филева с нов мъж до себе си?