1
Китай се присъедини към Франция и Великобритания, обявявайки планове да сложи край на продажбите на бензинови и дизелови автомобили, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Китайското министерство на промишлеността разработва график за спиране на производството и продажбата на коли с традиционно гориво и ще насърчи развитието на електрическата технология, съобщиха днес държавни медии, цитирайки представител на правителството.

Целева дата не се посочва, но Пекин засилва натиска върху автомобилопроизводителите да ускорят разработването на електромобили.

Китай е най-големият в света пазар по брой продадени автомобили, което придава на всяка промяна в политиката му огромно значение за глобалната индустрия, отбелязва АП.

Пекин подкрепя електрическите разработки с милиарди долари субсидии за изследвания и стимули за купувачите, но преминава към квотна система, която ще прехвърли финансовата тежест върху автомобилостроителите.

Според предложените квоти електрическите и хибридните бензиново-електрически превозни средства трябва да съставляват 8 процента от продукцията на всеки автомобилопроизводител догодина, 10 процента през 2019 година и 12 процента през 2020 година.

Онези, които не успеят да изпълнят целта си, могат да си купуват кредити от конкуренти с излишък.

Освен това Пекин е наредил на държавните енергийни компании да ускорят изграждането на зареждащи станции за електромобили.

През юли Франция и Великобритания обявиха, че до 2040 година ще спрат от продажба бензиновите и дизеловите автомобили като част от усилията за намаляване на замърсяването и въглеродните емисии, допринасящи за глобалното затопляне, припомня АП.
 Сподели

ЛАЙФ Напусна ни актрисата Мариана Аламанчева
Тъжната вест бе съобщена на страницата на Сатиричен театър "Алеко Константинов" във Фейсбук.
Лиз Хърли (52) показа, че целите бански са секси Михаела Филева с нов мъж до себе си?