1
В понеделник федерални прокурори в САЩ повдигнаха обвинение на бившия ръководител на търговията с ипотечни кредити в Дойче банк Пол Мангионе.
Той е обвинен за заблуждаване на инвеститори относно импотечно гарантирани ценни книжа за 1,4 млрд. долара, емитирани от банката през 2007-а година, което е довело до загуби в размер на стотици милиони долари, според жалба за измама, подадена във Федералния съд в Бруклин, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от БНР.

Гражданските искове срещу Мангионе са факт почти едно десетилетие след световната финансова криза и месеци, след като Дойче банк се споразумя с Министерството на правосъдието на САЩ да плати 7,2 млрд. долара във връзка с обвинения за емитирането на ценни книжа, обезпечени с ипотека и за нередни кредитни практики.

Говорителка на Дойче банк не бе намерена за коментар във връзка с повдиганите обвинения, посочва "Уолстрийт Джърнъл".

Бруклинските прокурори твърдят, че Пол Мангионе е одобрил и е направил изявление относно кредитоспособността на този тип ипотечни ценни книжа на Дойче банк, въпреки че знаел, че неговите изявления са неверни и че ценните книжа има вероятност да не бъдат изплатени навреме.

В резултат на това 80% от заеми на стойност 1 млрд. долара и 75% от заемите за 400 млн. долара са били просрочени и инвеститорите в тях са загубили пари, показва подадената жалба.

Трябва да се има предвид, че постигнатото преди месеци споразумение на Дойче банк за цели 7,2 млрд. долара, включващо глоба за 3,1 млрд. долара и финансови облекчения за 4,1 млрд. долара за обезпечени кредитополучатели и собственици на жилища, бележи най-голямото в историята подобно споразумение свързано с разпадането на пазара на ипотечно-гарантирани ценни книжа преди години.

След обявяването на това споразумение американският генерален прокурор Лорета Линч заяви, че банката не само е подвела инвеститорите, но е и . допринесла директно за международна финансова криза.

През първите месеци на настоящата година на Дойче банк бяха наложени нови глоби, макар и в по-малки размери, с оглед на предполагаеми нарушения на правилата за търговия с чуждестранна валута и при търгуването със собствени средства на финансовата институция (глоба за 157 млн. долара) и във връзка със скандала за манипулиране на нивата на междубанковия лихвен процент в евро , известен като Euribor (иска за 170 млн. долара).

Дойче банк отнесе и глоба за 630 млн. долара от американски и британски регулатори във връзка с план за пране на пари на руски престъпници.

В настоящия случая с г-н Мангионе прокурорите от Бруклин ще настояват за провеждането на съдебен процес и за налагането на финансова санкция.  Сподели

ЛАЙФ Президентът Радев заведе дъщеря си на театър
Президентът на България Румен Радев и Дарина Радева уважиха откриването на "Софийски театрален салон 2018".
Шведската принцеса Адриен стана инстаграм звезда Златка Райкова се сгоди в ”Като две капки вода”