1
Китай планира да разшири употребата на етанол като автомобилно гориво на цялата територия на страната до 2020 година като част от борбата срещу замърсяването на околната среда, но и откривайки нови възможности за колосалния излишък от царевица, предаде Франс прес и БТА.

В документ на могъщата Агенция за икономическо планиране (NDRC), която е свързана с енергийната администрация, се предвижда "да се подкрепи до 2020 година употребата на етанол като гориво в цялата страна и осигуряване на пълно базово покритие", като се увеличат промишлените мощности за производство на биогорива.

Биогоривата са едва 1 процент от потребяваните петролни продукти в Китай, който е най-големият автомобилен пазар в света.

След това, до 2025 година, страната ще трябва да положи усилия да произвежда в големи мащаби етанол на основата на целулоза (растителна суровина - бел. р.) и да усъвършенства технологиите си, за да достигне международните стандарти, се казва в документа.

Целта, разбира се, е да се намалят парниковите емисии, за да се противодейства на замърсяването на атмосферата в големите китайски градове, но също и да се използват по-пълноценно селскостопански продукти с изтекъл срок на годност или в прекомерно големи количества.

Етанолът може да се произвежда от захароза (цвекло, захарна тръстика), но също и от царевица. А Китай притежава колосален излишък от царевица в запасите си, възлизащ на над 200 милиона тона.

Голяма част от реколтите в северната и североизточната част на страната традиционно се изкупуват от производителите от държавни организации, за да се поддържат цените.

Китай преразгледа към понижение прогнозата си за царевичната реколта през 2017-2018 година, но властите обмислят начини за използване на гигантския национален излишък от суровината, чието качество често е ниско и която с течение на времето се разваля.

В дългосрочен план Пекин възнамерява да използва и други съставки, освен царевицата, за производството на биогорива.

"Китай произвежда всяка година над 400 милиона тона растителни отпадъци от стърнищата и лесовъдството, от които 30 процента биха могли да се използват за производството на 20 милиона тона биогориво", обяснява енергийната администрация.

В момента потреблението на биогорива в Китай достига 2,6 милиона тона годишно. Страната е третият световен производител - макар и далеч зад Съединените щати и Бразилия - и възнамерява да увеличи производството си до 4 милиона тона до 2020 година.  Сподели

ЛАЙФ Напусна ни актрисата Мариана Аламанчева
Тъжната вест бе съобщена на страницата на Сатиричен театър "Алеко Константинов" във Фейсбук.
Лиз Хърли (52) показа, че целите бански са секси Михаела Филева с нов мъж до себе си?