1
ЕК временно спира процедурата си на разследване на придобиването на Монсанто от германската фармацевтична и агрохимическа група Байер, съобщи БТА

Целта на Еврокомисията е да даде възможност на двете компании да й предоставят сведения, които според Брюксел са важни. След като тези информации бъдат получени, ще бъде обявена дата за оповестяване на решението на ЕК по това сливане, уточни неин говорител.

Обявеният през септември план за придобиване на Монсанто от Байер за 66 милиарда долара (56 милиарда евро) ще доведе до създаването на най-голямото в света интегрирано предприятие в сектора на хербицидите и семената. От началото на годината Брюксел одобри две мегасливания в агрохимическия сектор при някои условия.

В края на март Еврокомисията разреши сливането на американските гиганти Дау (Dow) и ДюПон (DuPont), което в ще доведе до създаването на ДауДюПон (DowDuPont) - мастодонт със 130 милиарда долара борсова капитализация. Десет дни по-късно тя разреши на китайския държавен гигант КемЧайна (ChemChina) да купи за 43 милиарда долара швейцарската група за пестициди и семена Синджента (Syngenta).

Новите групи се ангажираха пред ЕС да продадат някои от дейностите си, за да гарантират конкуренцията на европейския пазар. През 2016 година чистата печалба на Байер е била 4,5 милиарда евро при оборот от 46,8 милиарда евро, а за тази година прогнозира продажби за над 49 милиарда евро.

Печалбата на Монсанто за финансовата 2015-2016 година възлиза на 1,34 милиарда долара (850 милиона евро) при оборот от 13,5 милиарда долара (11,5 милиарда евро).  Сподели

ЛАЙФ Паника в Бъкингам: Принц Хари без брачен договор
Внукът на британската кралица принц Хари се е отказал да подписва брачен договор с Меган Маркъл преди сватбата им, съобщава в. "Дейли мейл".
Тайните на най-влиятелните жени Как да мерим правилно кръвното си налягане