1
Стотици предприятия в Северна Гърция фалират, безработицата расте, а компаниите се изнасят в по-благоприятна данъчна среда - в България и Македония.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще участва в среща с ръководството на Стопанската камара на Северна Гърция, коментират гръцките медии, цитирани от БТА.

“Големите производствени райони в северна Гърция опустяха“, съобщават от Стопанската камара. В областите Янина, Касторя, Родопи и Солун, които преди 10 години бяха мащабни индустриални центрове, са с фалирали компании от 22% до 63%, се посочва в проучането на Стапанската камара.

Причините са “непосилните данъци и бюрокрация“.

Медиите допълват шокиращите данни с коментари за масова миграция на гръцки компании към България, където данъците са “логични“, а пазарът на труда предлага квалифицирани специалисти.Друга част от гръцките компании прехвърлиха производството си в Македония.

Безработицата в северна Гърция е много висока, съобщават от синдикатите. Според техни данни, има райони с над 50% безработица. Липсата на перспективи за работа принуди много гърци, предимно млади и квалифицирани, да търсят работа в съседна България или в страните от централна Европа, посочват медиите.

Опозиционните партии остро критикуват правителството за растящата вълна на млади и квалифицирани специалисти, които напускат Гърция.  Сподели

ЛАЙФ Паника в Бъкингам: Принц Хари без брачен договор
Внукът на британската кралица принц Хари се е отказал да подписва брачен договор с Меган Маркъл преди сватбата им, съобщава в. "Дейли мейл".
Тайните на най-влиятелните жени Как да мерим правилно кръвното си налягане