1
Ураганите "Харви" и "Ирма" причиниха съкращаване на 33 хил. работни места в САЩ през септември.

През септември трудовата заетост в САЩ се сви за пръв път от седем годни насам, което е знак, че водещата световна икономика ще понесе временен удар от ураганите "Харви" и "Ирма" през третото тримесечие, предаде БНР.

Неселскостопанската трудова заетост намаля през септември с 33 хил. работни места, докато очакванията на финансовите пазари бяха за разкриването на нови около 80 хил. работни места, показват данни на Министерството на труда, като това представлява първо понижение на заетостта от септември 2010 година насам, когато икономиката на САЩ започна да се измъква от последната "Голяма рецесия".

По този начин беше сложен край на седем поредни години на растеж на трудовата заетост, като само в рамките на последните 12 месеца до август включително беше отчетено средномесечно нарастване с 172 хиляди на неселкостопанските работни места.

Двете природни бедствия влошиха съществено икономическа дейност в щатите Тексас и Флорида, оставяйки временно без работа близо 1,5 милиона американци, допълни министерството, като това представлява най-голям спад от януари 1996-а година насам.

В същото време нивото безработицата в САЩ се понижи изненадващо до нов 16-годишен минимум от 4,2% (най-ниско нивото от декември 2000-а година), докато очакванията на финансовите пазари беше за негова стабилизация в нивото през август от 4,4 на сто.

Поради това сякаш не е изненада, че американският долар продължава да поскъпва и след доклада на Департамента по труда, тъй като инвеститорите акцентират най-вече върху изненадващото понижение на нивото на безработица до ново 16-годишно от 4,2% и върху много рязкото повишаване на средното почасово заплащане на труда.
 Сподели

ЛАЙФ Паника в Бъкингам: Принц Хари без брачен договор
Внукът на британската кралица принц Хари се е отказал да подписва брачен договор с Меган Маркъл преди сватбата им, съобщава в. "Дейли мейл".
Тайните на най-влиятелните жени Как да мерим правилно кръвното си налягане