1
Германският финансов министър Волфганг Шойбле, ветеран в битките на дълговата криза, присъства на последното си заседание на финансовите министри на еврозоната.

75-годишният Шойбле е архитектът на мерките за икономии в еврозоната, припомня  Франс прес, цитиран от БТА.

През осемте години на финансови изпитания в Европа той наложи своята жестока, но справедлива визия за това как се управлява една икономика сред затруднените си. Често това се отнасяше и за отчаяния партньори като Ирландия, Португалия, а най-драматичният случай бе Гърция.

Шойбле, един от най-популярните германски политици, се оттегля след осем години като финансов министър, за да стане председател на новия германски парламент, в който ще присъстват и крайно десни националисти. Обект на нападки при протестите из Европа, Шойбле напуска Еврогрупата, обединяваща финансовите министри от еврозоната, изключително уважаван от колегите си и превърнал се в политическа знакова фигура, оставяща безспорна следа в Европа.

Шойбле по някакъв начин въплъщава германската твърдост и сериозност, но същевременно е приятен образ, каза бившият френски финансов министър Мишел Сапен, който изрази възхищение от ума на Шойбле и неговата любов към Европа. Сапен представлява Франция през 2015 година в най-тежките моменти на дълговата криза, когато Шойбле открито призоваваше Гърция временно да напусне еврозоната, нарушавайки табу и шокирайки мнозина.

Шойбле е близък съратник на германския канцлер Ангела Меркел, а именно тя дръпна Атина от пропастта, играейки ролята на доброто ченге, докато Шойбле беше лошото ченге. Макар никога да не е бил официално ръководител на Еврогрупата на срещите при затворени врата той е възприеман като шеф, който не отделя зоркия си поглед от сегашния ръководител на Еврогрупата, холандеца Йерун Дейселблум, а преди него Жан-Клод Юнкер от Люксембург.

Парализиран от гръдния кош надолу след опит за убийство през 1990 година, Шойбле е известен и с обезоръжаващите си методи. Като защитник на германските интереси, философията на Шойбле е проста, казва Холгер Шмийдинг, главен икономист в банка Беренберг (Berenberg). Германия помага на затруднените си съседи с големи суми, ако получателите се съгласят със строгите условия да вкарат завинаги ред в къщата си, каза Шмийдинг. Това е същата безмилостна позиция, която той имаше към управлението на германските държавни финанси и той очаква същото от еврозоната.

Не е широкоизвестен фактът, че Шойбле не е икономист, а всъщност е юрист, каза Глен Ким, съветник на бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис, който е консултирал Германия при изготвянето на спасителни програми, вдъхновени от Шойбле. Шойбле "изцяло мразеше пазарите, които според него трябва да бъдат контролирани от технократи. Той на практика се наслаждаваше на това да бъде лошото ченге, казва Глен Ким според мемоарите на Варуфакис "Възрастни в стаята".  Сподели

ЛАЙФ Българче с кралско потекло покори Москва
Малката Елизабет-Амитис Абдулджалил завладя за трети пореден път публиката на Седмицата на висшата мода в Москва.
Дария Симеонова от ”Откраднат живот” се сгоди Хановeрският принц Кристиан се ожени в Перу