1
Турската лира се оказа под силен натиск от продажби, след като САЩ и Турция обявиха, че престават да издават една на друга неимиграционни визи.

Разразилият се визов скандал между САЩ и Турция доведе до драматична обезценка на турската лира в началото на днешната търговия с над 4% към 9-месечно дъно от около 3,82 лири за един щатски долар. Последва париране на част от първоначалните загуби, като при старта на европейската търговия доларът поскъпва с 2,53% към 3,7063 турски лири, но остава недалеч от сутрешния многомесечен връх и малко под рекордния връх от началото на годината около 3,9400 нивото (исторически връх от 11-ти януари 2017-а година).

В същото време еврото поскъпва с над 2% към 4,3312 турски лири, след като в началото на деня дори удари за кратко нов исторически връх около 4,4485 нивото.

Тази ескалация на съществуващите и към момента различия между съюзниците в НАТО би могла да засегнат хиляди пътници. Първата стъпка беше предприета от посолството на САЩ в Анкара, което обяви, че неотдавнашни събития принудиха правителството на Съединените щати да преосмисли ангажимента на Турция да гарантира сигурност на американския дипломатически персонал и на американската собственост.

Обработването на неимигрантски визи ще бъде спряно, за да се сведе до минимум броят на посетители, докато приключи стартиралата проверка, посочи посолството. Само няколко часа по-късно турското посолство във Вашингтон направи почти идентично изявление, че ще спре неимигрантските визови услуги на мисиите си в САЩ, докато бъде преоценена сигурността след “неотдавнашните събития“.

Посолството на властите в Анкара заяви, че спирането ще се прилага за визи, поискани в САЩ, както и за тези, които се търсят на турските граници.

Трябва да се има предвид, че през 2016-а година посолството на САЩ в Анкара и консулството в Истанбул издадоха 113 240 неимигрантски визи и 4 834 визи за имигранти. Сподели

ЛАЙФ Най-големите провали на семейни снимки
Семейните снимки често се превръщат в досадно задължение, когато трябва да се подредим по ръст или да позираме в еднакви дрехи...
Красавиците на СССР през 1989 година 13 правила, които всяка дама трябва да спазва