1
Петдесет и една големи банки в еврозоната са незащитени от внезапна промяна в лихвените проценти и може да се наложи да заделят още капитал срещу този риск.

За това предупреди днес Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Ройтерс и БТА.

ЕЦБ се готви да започне да ограничава паричните стимули след години на свръхниски лихви и мащабни изкупувания на облигации, подготвяйки почвата за вдигане на ставките по-нататък. При симулиране на различни сценарии - от неочаквано затягане на паричната политика до замразяване на кредитирането, каквото имаше след фалита на Леман брадърс (Lehman Brothers), ЕЦБ е установила, че повечето от 111-те банки във валутния съюз, които е проверила, са добре подготвени лихвени шокове.

Франкфуртската институция твърди, че банките под нейната юрисдикция са добре подготвени за вдигане на лихвените проценти, отбеляза Асошиейтед прес. Надзорното подразделение на ЕЦБ оповести днес резултати от стрес тест, според който повишаването на лихвите би увеличило нетния лихвен доход - важна част от банковите финанси.

Печалбите на някои банки изостанаха заради сегашната среда на много ниски лихвени проценти, оказваща натиск върху разликите между лихвите, по които банките взимат кредити и тези, по които дават, припомня АП.

Централната банка посочва, че при хипотетичен шок, включващ повишаване с 2 процентни пункта, нетният лихвен доход ще нарасне с 4,1 процента тази година и с 10,5 процента догодина. ЕЦБ обаче предупреждава, че са необходими "интензивни дискусии" с 51 от банките, след като е открила, че те вероятно стават уязвими чрез големите залози върху дириватни инструменти и прекалено агресивните модели за изчисляване на риска, допълва Ройтерс.

Евентуално повишаване на лихвените проценти би могло да означава, че въпросните банки внезапно ще се нуждаят от още капитал. Франкфуртската институция е обявявала, че не планира да вдига сегашната нулева водеща лихва, докато не приключи изкупуването на облигации, което би означавало не по-рано от 2019 година, изтъква АП.  Сподели

ЛАЙФ Паника в Бъкингам: Принц Хари без брачен договор
Внукът на британската кралица принц Хари се е отказал да подписва брачен договор с Меган Маркъл преди сватбата им, съобщава в. "Дейли мейл".
Тайните на най-влиятелните жени Как да мерим правилно кръвното си налягане