1
В България заплатите са най-малки, като след нас се нарежда само Албания, обявиха експерти на КНСБ. Увеличава се броя на работещите бедни.
„Жизненото равнище в центъра на вниманието на синдикатите“ беше темата на международната конференция, организирана от КНСБ и Фондация “Фридрих Еберт“, която се провежда днес в София. Срещата беше открита от президента на КНСБ Пламен Димитров.

По време на конференцията беше представено изследване за средното заплащане на Балканите, както и средните нива на доходите у нас по сектори и професии към второто тримесечие на 2017 година. Според сравнителния анализ, който беше представен на конференцията, на Балканите най-високи са заплатите в Словения и Гърция. В България заплатите са най-малки, като след нас се нарежда само Албания.

По последни данни на Евростат от 2014 година, за средна работна заплата, включващи индустрия, строителство, услуги, сочат, че трудовото възнаграждение в Сърбия е с 35% по-високо от това в България, в Македония с 16.7%, а в Словения и Гърция с повече от 3 пъти. След 2014 година заплатата в България показва ускорителна тенденция на нарастване като отчетения ръст е около 26,2 % (за периода първо тримесечие на 2014 и 2017 година).

Според КНСБ бизнесът реагира с адекватно пазарно поведение и успява да увеличи заплатите, с надежда квалифицираните работници да се задържат на позициите си в страната.

Предварителните данни показват, че ускоренитя темп на нарастване на доходите от труд у нас довежда до изравняване на средната работна заплата в България и Сърбия. Нашата страна обаче отново се нарежда последна в класацията с 530 евро, следвана единствено от Албания. В Македония заплащането на труда остава по-високо от това в България с 1.2%.

Според директора на Институт за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев, единствено в София се наблюдава по-високо от средното заплащане, което в момента е около 1040 лв. Въпреки добрите икономически показатели обаче, работещите бедни са се увеличили. Най-добро заплащане получават хората, работещи в сферата на информационните технологии и въздушния транспорт  Сподели

ЛАЙФ Паника в Бъкингам: Принц Хари без брачен договор
Внукът на британската кралица принц Хари се е отказал да подписва брачен договор с Меган Маркъл преди сватбата им, съобщава в. "Дейли мейл".
Тайните на най-влиятелните жени Как да мерим правилно кръвното си налягане