1
Старата монета от 1 британска лира ще изчезне от портмонетата на британците в неделя и ще бъде заменена от нова, за която се твърди, че по-трудно се фалшифицира

Решението за създаване на новата монета беше взето, за да се противодейства на фалшификациите. Според Кралския монетен двор (Royal Mint) 3 процента от старите монети от една лира са фалшификати, равняващи се на сума от 45 милиона британски лири (50,41 милиона евро).

От появата й през 1983 година, тази монета е била изсечена в два милиарда екземпляра. Тя замени банкнотата от една лира, след като Монетният двор реши, че е прекалено скъпа за производство спрямо краткотрайния й "живот" - средно девет месеца.

Новата монета ще бъде изсечена в 1,5 милиарда екземпляра и е "най-сигурната в света", увери директорът на музея на Монетния двор Кевин Кланси. "Въвели сме няколко нови характеристики: новата монета е дванайсетоъгълна, а не кръгла като предишната", обясни той.

Освен това тя е биметална, изработена от два метала с различен цвят, има и холограми, много дребно изписани букви и специфична форма на ръба, уточни Кланси. Фалшификатите ще бъдат по-лесно разпознавани и благодарение на използваните в новата монета метални сплави на основата на никел и мед.

Въпреки че дебелината й е по-малка (2,8 милиметра вместо 3,15), за да се отговори на очакванията на превозвачите на пари и ценни товари, тя остава най-голямата британска монета в обращение.

"През 1983 година идеята за по-дебела монета беше да се създаде усещането за стойност у хората. Запазили сме този подход", изтъкна Кевин Кланси. Нов е и дизайнът на монетата, която прилича на еврото.

От опаката страна, по предложение на 15-годишния Дейвид Пиърс, спечелил конкурса на министерството на финансите, са изобразени роза, праз, трън и детелина - символите на четирите нации на Обединеното кралство - засадени в кралска корона. От лицевата страна е нов портрет на кралица Елизабет Втора - петият поред върху британска монета.

Пусната в обращение на 27 март, новата монета има за цел да замени изцяло старата на 15 октомври. Макар от старите екземпляри вече да са изтеглени 1,2 милиарда, остават още около 500 в обращение, по-малко от седмица преди крайния срок.

Според Федерацията на малките предприятия преходният период е относително кратък и ще бъде необходимо още време, докато бъдат събрани старите монети и занесени в банките. Веригата магазини Паундленд (Poundland), където почти всички стоки струват по една лира, удължи до 31 октомври периода, през който клиентите й ще могат да плащат със старата монета.

Основните банки в страната - Барклис (Barclays), Натуест (Natwest), Лойдс (Lloyds), както и Сантандер (Santander) - също обявиха, че ще продължават да приемат кръглата монета от една лира и след 15 октомври. Същото ще важи и за пощенските гишета. /  Сподели

ЛАЙФ Паника в Бъкингам: Принц Хари без брачен договор
Внукът на британската кралица принц Хари се е отказал да подписва брачен договор с Меган Маркъл преди сватбата им, съобщава в. "Дейли мейл".
Тайните на най-влиятелните жени Как да мерим правилно кръвното си налягане