1
Синдиците на КТБ реагираха остро на писмото, което бивши мениджъри на банката изпратиха до национални институции и организации.
Преди дни трима от бившите шефове на Корпоративна търговска банка (КТБ), както и бившият директор на управление "Кредитиране" в нея, се оплакаха от съдебен произвол срещу тях.

Илиан Зафиров, Георги Христов, Александър Панталеев и Георги Зяпков сезираха омбудсмана Мая Манолова и председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, че срещу тях се водят 12 дела за над 100 млн. лв. и поискаха правна помощ.

В отворено писмо те изразиха притеснение, че са научили от медиите, че КТБ е завела още 162 иска срещу бивши администратори на банката, като те са за сумата 2.6 млрд. лв.

Ето и пълния текст на отговора на синдиците

Във връзка с разпространено в някои медии писмо от бивши администратори в „Корпоративна търговска банка” АД – КТБ АД – заявяваме следното:

На основание чл.57, ал.3 от Закона за банковата несъстоятелност срещу бивши администратори на КТБ АД, включително и срещу въпросните лица – автори на писмото, които също са бивши администратори на КТБ АД, са предявени 112 иска с общ материален интерес в размер на 2.4 млрд. лв. Коректността изисква да отбележим, че от предявяването през април 2017 г. на исковете срещу бившите администратори на КТБ АД – автори на писмото, до сега СГС прави многократни опити да призове въпросните лица, но те не могат да бъдат открити на официално регистрираните или посочените от тях постоянни или настоящи адреси по местоживеене.

Поради тази причина на същите не могат да бъдат връчени документите, приложени по делата, с което се затруднява съдебният процес. Това налага назначаване на особени представители, за което предявилият исковете – „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), е длъжна да заплати високи адвокатски възнаграждения.

Укриването на лицата, срещу които са заведени делата, цели именно това – да бъде принудена КТБ АД (н) да заплати от масата на несъстоятелността тези възнаграждения. В тази връзка поведението на лицата – бивши администратори не кореспондира по никакъв начин с отправения от тях апел в писмото за „ефективна съдебна защита, достъп до съд и справедлив процес”.

Срещу въпросните лица – автори на писмото, са заведени искове за нанесени имуществени вреди, с които е ощетена КТБ АД, понастоящем масата на несъстоятелността на КТБ АД (н), а съответно и хилядите физически и юридически лица – кредитори на КТБ АД (н). Поради това, меко казано, е некоректно от страна на тези лица да изразяват загриженост за „ограбване на вложителите и на останалите кредитори на масата на несъстоятелността на КТБ АД (н)” при положение, че самите те носят огромна вина за нанесените имуществени вреди на вложителите на КТБ АД (н). Именно тази им вина ще се опитаме да докажем в съда чрез предявените срещу тях искове.

Целта е със стойността на предявените имуществени претенции спрямо тях да бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ АД (н), която в последствие ще бъде разпределена сред ощетените вложители на КТБ АД (н). Колкото до отправения от авторите на писмото, въпрос „Защо синдиците на КТБ АД (н) и УС на Фонда не са завели по-малко на брой дела, при положение че ответниците по тези дела вероятно сме едни и същи лица?”, можем да отговорим, че, когато се появят в съдебната зала, те ще се запознаят с аргументите ни защо делата са толкова на брой, как са изчислени сумите на предявените срещу тях искове, какви са доказателствата за твърденията ни и ще получат отговори на още ред сходни въпроси, чието място за доказване и оборване е в съдебната зала, а не в писма до институции и медии.  Сподели

ЛАЙФ Паника в Бъкингам: Принц Хари без брачен договор
Внукът на британската кралица принц Хари се е отказал да подписва брачен договор с Меган Маркъл преди сватбата им, съобщава в. "Дейли мейл".
Тайните на най-влиятелните жени Как да мерим правилно кръвното си налягане