1
Много от фирмите - застрахователни брокери могат да спрат работа, ако Комисията за финансов надзор /КФН/ наложи новите по-високи такси за дейност.
Това каза Юлиян Стамболджиев, зам.-председател на Асоциацията на застрахователните брокери в България /АЗББ/, цитиран от БТА.

Таксата сега е 1500 лева, а предложението е тя да стане 5000 лева. Застрахователните брокери са 394, много от тях правят годишен оборот под един милион лева, само малка част правят оборот над 5 млн. лева, каза той.

В първия момент на въвеждане на новите такси няма да има ефект за крайните потребители, но след време те ще бъдат включени в цените на застраховките, смята Стамболджиев. Досега парите от глоби на юридически лица в застраховането са отивали в държавния бюджет, а сега КФН предлага парите да остават за тях.

ЕК препоръчва да не се нарушава конкурентната среда и глобите за малките фирми да са по-ниски, каза още Стамболджиев като добави че разчита на диалог с КФН за размера на таксите. Има нарастване на имуществените застраховки с 15 - 20 процента на годишна база, което е свързано най-вече с ипотечното кредитиране, каза още Стамболджиев.

АЗББ подготвя на 14 и 15 октомври национална кръгла маса "Устойчиво развитие на застрахователния и осигурителния пазар в условията на динамична регулаторна среда". На нея ще се обсъдят теми от застраховането и социалното осигуряване, отнасящи се до начините и способите за съвременно и бързо уреждане на застрахователни спорове, застрахователните плащания като част от общия доход на лицата, използването на новите маркетингови инструменти в застраховането.

Организатори на проявата са АЗББ и Стопанска академия "Д.А.Ценов"-Свищов.  Сподели

ЛАЙФ Паника в Бъкингам: Принц Хари без брачен договор
Внукът на британската кралица принц Хари се е отказал да подписва брачен договор с Меган Маркъл преди сватбата им, съобщава в. "Дейли мейл".
Тайните на най-влиятелните жени Как да мерим правилно кръвното си налягане