1
Отпадните води в Швейцария са по-ценни, отколкото миризливи - те съдържат злато и сребро на стойност 3 милиона швейцарски франка (3,1 милиона долара) годишно.
Това информираха ДПА и БТА, като цитираха изчисления на учени.

Националният институт за проучвания на водите Еаваг (Eawag) съобщи, че 43 килограма злато и 3 тона сребро общо попадат в пречиствателни станции за отпадните води всяка година, като стойността на всеки от металите е 1,5 милиона франка.

Повечето злато идва от златните рафинерии в кантон Тичино, а среброто е използвано от химическия и фармацевтичния сектор, сочи проучването.

Швейцария е голям център за търговия на суровини, както и един от най-големите преработватели на злато. Този благороден метал възлиза на над една четвърт от износа на страната за миналата година, когато Швейцария е продала в чужбина злато на стойност 298 милиарда франка, според правителствената статистика.

На някои места в Тичино концентрацията на злато в шлаката е толкова висока, че може да си заслужава да бъде рециклирана, отбелязва Еаваг.  Сподели

ЛАЙФ Семейство Макрон празнува 10 г. брак на свещи
Президентът на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Брижит са отпразнували в петък вечер във Версай десетата годишнина от брака си.
Клуни мина по червения килим с Амал и тъща си Никол Шерцингер: Самотна съм