1
Досегашният холандски финансов министър и председател на Еврогрупата - Йерун Дейселблум ще напусне политиката
Това ще стане след като новото правителство на Холандия поеме управлението на страната след около две седмици, съобщи той в официално писмо, публикувано от неговата партия в сряда, съобщава БНР.

Агенция Ройтерс напомня, че “Партията на труда“, чийто член е Дейселблум, понесе тежка загуба на парламентарните избори, проведени на 15-и март и вече да бъде част от новото правителство на Холандия, което беше съгласувано през тази седмица след месеци на трудни коалиционни преговори.

Напускам холандската политика. Това не е лесно, написа той в писмото, публикувано от неговата партия. Достигнах до заключението, че на този етап това е правилната позиция, тъй като вече нямам достатъчно енергия, допълни шефът на Еврогрупата.

Дейселблум не сподели какво възнамерява да направи, след като на 25-и октомври се оттегли от поста си на финансов министър, но преди време той вече заяви, че ще завърши мандата си на шеф на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната), който изтича в средата на януари 2018-а година.

Дейселблум е вторият високопоставен финансов министър, с когото ще се раздели еврозоната. Преди броени дни германският Волфганг Шойбле си взе сбогом със своите колеги на своя последен ЕКОФИН. Той предпочете поста на председател на Бундестага, а коментар на европейското издание Politico посочва, че неговото решение се приема с облекчение в Южна Европа, и особено в Атина, където лицето на германския политик се свързва основно със строги икономии.

Напускането на 75-годишния Шойбле носи още една надежда - че германското правителство ще започне да харчи рекордния си бюджетен излишък. Това би било от полза и за други членове на еврозоната, пише още Politico.  Сподели

ЛАЙФ Паника в Бъкингам: Принц Хари без брачен договор
Внукът на британската кралица принц Хари се е отказал да подписва брачен договор с Меган Маркъл преди сватбата им, съобщава в. "Дейли мейл".
Тайните на най-влиятелните жени Как да мерим правилно кръвното си налягане